Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ШЕФОВЕ НА СИРБАНК ОТИВАТ НА СЪД

Новото обвинително постановление срещу седем бивши изпълнителни директори и служители на заличената през март 1995 г. СИРБАНК вече е предадено в Софийска градска прокуратура.
За първи път Специализираната следствена служба изпрати обвинително постановление по случая Сирбанк в прокуратурата на 24 август 2000 година. Мнението на следователите бе, че пред съда трябва да бъдат изправени председателката на съвета на директорите Милка Стефанова, заместниците й Иван Кълвачев и Николай Павунчев и директорът по валутните операции Илиан Зафиров. Според следователите, в качеството си на длъжностни лица и в нарушение на банковото законодателство, те са раздали необезпечени кредити, с което са ощетили банката с 12 122 983 546 стари лева.
На 3 ноември 2000 г. прокуратурата върна делото Сирбанк за доразследване с указания като обвиняеми по него да бъдат привлечени кредитните инспектори на банката Чавдар Славейков Горанов и Петър Кръстев Ковачев, както и началникът им Георги Иванов Патев - главен експерт в Дирекция Кредитиране на СИРБАНК.
Съобразявайки се с препоръките, Специализираната следствена служба е изготвила ново обвинително постановление и на 8 януари 2001 г. го е изпратила в прокуратурата. Според него, седмината шефове и служители на банката, в качеството си на длъжностни лица, са разрешили отпускането на шестнадесет кредита, с които са нанесли щети на банката за 13 865 783 830 стари лева.
Още преди написването на първото обвинително постановление вниманието на следователите е било привлечено от тринадесет големи кредита, отпуснати от СИРБАНК.
Черният списък се оглавява от петролната фирма Елпида 3 ООД, чийто управител е Димитър Савов. На 2 октомври 1992 г. Милка Стефанова и Иван Кълвачев са разрешили (според следствието неправомерно) Елпида 3 да получи от СИРБАНК четиримесечен заем от 10.5 млн. щ. долара. Отпускането му, твърдят следователите, е нанесло на банката имуществени щети от 5.9 млн. щ. долара.
През декември 1994 г. Милка Стефанова и Николай Павунчев са предоставили на Елпида 3 нов заем - този път за 300 хил. щ. долара. С анекс от февруари 1995 г. - малко преди сливането на СИРБАНК с ТБ Средец, ТБ Карлово и ТБ Елин Пелин, размерът на заема е увеличен до 1.42 млн. щ. долара, който длъжникът не е върнал, и така банката е понесла щети за повече от 2.85 млн. щ. долара.
През април 1993 г. Стефанова и Кълвачев одобряват заем от 2 млн. щ. долара на фирма Транкомекс ООД. Според Специализираната следствена служба, заемът е бил необезпечен и отпускането му е нанесло на СИРБАНК щети за над 1.6 млн. щ. долара.
Вниманието на службата са привлекли и три заема за общо 656 690 г. марки, които банката е отпуснала през 1993 и 1994 г. на Ратола ООД, Ратола Моторс ООД и Левски 1914, които по това време са били контролирани от небезизвестния бизнесмен, а в миналото футболист и президент на ФК Левски - Томас Лавчис. Заемите за Ратола ООД и Левски 1914 са предоставяни с едноличния подпис на Милка Стефанова, а кредитът за Ратола Моторс ООД - в размер на 256 690 г. марки, е разрешен от нея и от директора по валутните операции Илиан Зафиров.
Друг кредит, който ще изправи на подсъдимата скамейка шефовете на СИРБАНК, е предоставеният на фирма Континентал информейшън ООД на 6 септември 1994 г. (за 140 000 г. марки). С анекс от 30.12.1994 г. той е увеличен на 230 000 г. марки.
Следствието не е пропуснало и кредитната линия за 9.3 млн. стари лева, която на 5.12.1994 г. банката е предоставила на ТК Армон, без каквото и да е обезпечение. Два месеца по-късно със специален анекс линията е преоформена от левова във валутна на стойност 61 326 г. марки. В обвинителното постановление са описани и заемите, предоставени на Кедър ООД - за 480 хил. щ. долара, на СД Каракал - за 150 хил. щ. долара, на Криоинвест АД - за 120 хил. щ. долара, на Йомавъл ООД - за 100 хил. щ. долара, и на ЕТ Камо - Н - за 74.6 хил. щ. долара.
В новото обвинително постановление, внесено през тази седмица в прокуратурата, специализираната следствена служба е включила и заемите, отпуснати от СИРБАНК на ЕТ Веселин Матов - за 405 хил. лв., на Нитекс ЕАД - фирма от Доспат, за производство на трикотаж, която е получила 1.7 млн. г. марки, и на Юлимекс ООД, взела през април 1994 г. 5 млн. лева. Именно за предоставянето на тези три кредита като обвиняеми са привлечени и кредитните инспектори Паскалев, Патев и Горанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във