Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефката на НАП се похвали с рекордни постъпления от данъци

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. са 23 милиарда и 870 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на приходното ведомство.

Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината, отбелязват още от НАП.

"Приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на БВП. Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране", заявява изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Според Димитрова ще се запази фокусът към подобряване на общественото доверие и справедлива среда за правене на бизнес.

По данни на НАП, данъчните приходи възлизат на 13,3 млрд. лв., като от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3,6 млрд. лв.; постъпленията от корпоративни данъци са 2,8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6,8 млрд. лв.

От приходната агенция посочват още, че осигурителните вноски, постъпили в бюджета са общо 10,3 млрд. лв. в това число 6,2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2,6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Миналата година НАП се забърка в грандиозен скандал, след като през сървъри на агенцията изтекоха данните на над 5 милиона души. Обвинения за хакерската атака са повдигнати срещу фирмата "ТАД груп". 

Владислав Горанов прие оставките на двама директори в НАП, отговарящи за информационната сигурност и IT звеното. Шефката на агенцията Галя Димитрова не бе отстранена, въпреки че в разгара на скандала се оказа, че Димитрова е била в платен отпуск, който съзнателно не е прекъснала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във