Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефката на ЕЦБ: Покачването на цените е временно

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард се опита да намали притесненията от нарастващата инфлация и обеща да подходи търпеливо при затягането на паричната политика. ЕЦБ няма да реагира прибързано, тъй като смята, че скокът в цените е временен. 

В последните седмици инфлационният натиск се засили заради серия от фактори - от увеличението на цените на енергията, до затруднения в доставките на стоки. В резултат разходите за обслужването на заеми в еврозоната се покачиха, а инвеститорите започнаха да прогнозират предстоящо повишаване на лихвените проценти.

"Не трябва да реагираме прибързано на тези временни фактори като затрудненията в доставките, които нямат отношение към средносрочните фактори", посочи Кристин Лагард. 

"Ще реагираме само промени в общата инфлация, за които сме убедени, че са трайни. Не виждаме никакви признаци, че това увеличение на инфлацията е широко разпространено в цялата икономика.", заяви президентът на ЕЦБ.

Инфлацията може да се повиши с 4% до края на тази година, но Лагард твърди, че след това ръстът на цените бързо ще потъне обратно под 2 процента.

"Фактът, че инфлацията се движи умерено ни позволява да бъдем търпеливи за затягане на паричната политика", добави Кристин Лагард.

Като допълнителни причини за изчакването на ЕЦБ тя изтъкна, че растежът на заплатите остава слаб и едва през второто тримесечие на 2023 г.  безработицата може да падне под нивото си отпреди корона кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във