Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефката на ЕЦБ очаква COVID-19 да ни върне към световната финансова криза от 2008 г.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди европейските лидери за предстоящ голям икономически шок, отбелязвайки, че въздействието, което новият коронавирус Covid-19 може да нанесе на икономиката на континента, ще бъде подобно на това от световната финансова криза през 2008 година.

Лагард е провела телеконферентен разговор с европейските лидери, по време на който тя ги е информирала, че е необходим бърз отговор на ситуацията. Тя също така е настояла за действия от отделните правителства, като те трябва да наложат всички мерки, които са на тяхно разположение, съобщава Bloomberg.

В същото време шефът на ЕЦБ подчерта, че банката ще разгледа всички инструменти на паричната си политика за осигуряване на "супер евтино финансиране" и ще гарантира, че ликвидността няма да пресъхне.

Най-засегната европейска страна - Италия, ще отпусне допълнителни 25 млрд. евро за подпомагане на икономиката. "Сумата не е предназначена да бъде използвана мигновено, но ще бъде "несъмнено използвана за справяне с всички трудности при тази извънредна и спешна ситуация", посочи премиерът Джузепе Конте.

Лидерът на италианското правителство също така заяви, че властите в Рим са "възхитени от климата, който се определя на европейско ниво". Институциите на Европейския съюз и държавите членки се договориха да облекчат фискалните правила и да мобилизират най-малко 25 млрд. евро от бюджета на ЕС за справяне с икономическите проблеми от коронавируса.

Средствата ще бъдат отпуснати за подкрепа на националните системи за здравеопазване, МСП, работници и други уязвими части на икономиката.

Съобщава се за над 15 000 случая на коронавирус в ЕС, Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство (ЕИП), като две трети от тях са в Италия, където 631 души са починали след диагностициран коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във