Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шефката на ЕЦБ: Биткойн е спекулативен актив, ползва се за пране на пари

Кристин Лагард

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова в сряда за глобална регулации на криптовалутите. Според Лагард в някои случаи биткойнът е бил използван за пране на пари. Шефката на ЕЦБ настоя "всички вратички за подобни схеми да бъдат затворени".

Биткойнът излезе от своята ниша през последните години и сега се купува от обикновени хора, инвестиционни фондове и дори от големи корпорации. Някои инвеститори дори са взели заеми, за да закупят повече от криптовалутата, чиято се увеличи почти 10 пъти от март 2020 г. насам. В същото време обаче анонимният му характер поражда опасения, че може да се използва за пране на пари и други незаконни дейности.

"Биткойн е силно спекулативен актив, който е част както от дребни схеми и интереси, така и от незаконни дейности като прането на пари", заяви Лагард, цитирана от "Ройтерс".

Без даде конкретни примери или подробности президентката на ЕЦБ посочи единствено, че е наясно с криминалните разследвания за такава незаконна дейност.

Секторът на криптовалутите все още е леко контролиран или нерегулиран, въпреки че се появиха глобални стандарти за области като борбата с изпирането на пари, а Лагард е поредният финансов лидер, който призова за създаване на глобални правила за търговията с криптовалути.

"Трябва да има регулация. Това трябва да се приложи и съгласува на глобално ниво, защото ако има вратички, тези вратички ще бъдат използвани", настоя ръководителката на Европейската централна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във