Банкеръ Daily

Финансов дневник

Шаш и паника в Лондон

Лятото пристигна и в Лондон, но усмивките на  хората от финансовата общност остават замръзнали в очакване на предстоящите съкращения на хиляди работни места в "Ейч Ес Би Си холдингс" и "Дойче банк". Първата "метла" мина през април, когато най-големият японски брокер "Номура холдингс" уволни само за един ден 30 служители. В тягостната атмосфера - най-мрачната след  последната световна финансова криза, някои банкери скачат от борда още преди да са ги бутнали. Или, както обобщава Стефан Рамбосон - основател на Vici Advisory - регистрирана в Лондон фирма за набиране на висш управленски персонал, "това е един от най-лошите периоди за пазара  на труда в Лондон в извънкризисни времена...Мисля, че съществува реална възможност да бъдат загубени още над 5 хил. работни места до края на годината".

Съкращенията са съсредоточени в инвестиционните банки, които не са американски. Европейските кредитори, спъвани от слаб национален растеж и отрицателни лихвени проценти, губят пазарен дял от години. Опитни банкери, преживели немалко сривове, този път споделят  усещането си, че нещата са съвсем различни. Защото проблемите не опират  само до в нестабилните пазари, до търговските разпри и до BREXIT. Автоматизацията прави някои банкови умения абсолютно непотребни. Количеството на загубените работни места и на промените в сектора принуждават банкерите да търсят всякакви алтернативи. Например, бивш служители на "Номура" разказва,  че уволнени колеги са се преориентирали към технологията blockchain, към бизнеса с канабис и дори към селското стопанство. По оценка на Рамбосон "хората са в стрес и отчаяно търсят нови неща, защото знаят, че няма да е лесно да намерят работа в друга банка".

Налице е устойчив спад на заетостта в инвестиционните банки след 2013-а, когато служителите на Острова, привличащи клиенти и предлагащи продукти за инвестиции и консултантски услуги, бяха малко под 17 хиляди, по данни на фирмата за анализ Coalition Development. До 2016-а броят им намалява до 15 хил., а до края на миналата година са елиминирани още 1500 работни места. Скоростта на редукциите е по-висока отколкото в  който и да било друг индустриален сектор. В световен мащаб от 2013-а досега са били съкратени 6600 служители, работещи пряко с клиенти, по сметки на Coalition. Експерти на фирмата очакват през следващите две години инвестиционните банки във Великобритания да загубят още 10% от персонала си, отчасти и заради прехвърлянето на банкери заради BREXIT.

Консултантската компания Morgan McKinley показва и размера на погрома върху пазара на труда в лондонското Сити. През май са били обявени 2369 нови работни места в сферата на финансовите услуги, което е спад с  50%  в сравнение със същия период на 2018-а при стабилен брой на търсещите  работа  - малко под четири хиляди.

"Износът"  на персонал извън Острова заради BREXIT също задълбочава проблема. В началото на месеца консултантската компания Ernst & Young публикува своята  оценка  за измерението на процеса:  седем хиляди души планират  "бягства" към други държави от ЕС, а от тях  почти хиляда вече са на новата си месторабота.

За английския персонал на "Дойче банк", наброяващ 9 хил. души, рундовете на преструктурирането нямат край. В края на миналата седмица запознати с плановете на германците  "подсказаха", че банковото ръководство планира да съкрати половината служители на поделението й за акции в глобален мащаб. Сред тях щял да попадне дори Гарт Ричи, който ръководи инвестиционната банка на германската група в Лондон.

 

Гарт Ричи

В "Ейч Ес Би Си" премиите никога не са били толкова високи колкото в "Дойче банк", но пък персоналът, работил десетилетия в институцията, е имал известна доза сигурност за съдбата си. Това обаче може да се промени, защото главният изпълнителен директор на английската банкова група отдавна е под натиск да ореже разходите. Очаква се най-малко 500 души да бъдат съкратени, като персоналът в Лондон ще е на предната линия на "клането".

"Номура" обяви още през април икономии за 1 млрд. щ. долара в поделението си за банкови услуги на едро. Лондонската част от бизнеса, предназначена да обслужва хеджинговите фондове, осъществяващи по-голямата част от търговските сделки, изобщо не работеше както се очакваше заради ниските пазарни колебания и може да пусне кепенците. Настроението в японския брокер е мрачно, а  мнозина от останалите на работните си места на трудов договор се оглеждат за други възможности. Мисията е почти невъзможна заради слабия пазар на труда, поради което малцина се решават да скочат от борда.

Stifel Financial Corp. - фирма от Сейнт Луис, която откри офис на Острова в навечерието на BREXIT, уволнява дузина търговци и банкери в Лондон, съобщи на 2 юли агенция "Блумбърг". Компанията, в чийто офис близо до катедралата "Св. Павел" работят около 300 души, сега обмисля да навлезе в континентална Европа чрез поглъщането на брокерските операции на MainFirst Holding.

Банкерите ще трябва да се конкурират и с набиращия мощ свят на роботите. Големите банки са увеличили инвестициите си в информационни технологии и харчат общо милиарди долари годишно за автоматизирането на работни места, заемани от хора. Последното проучване на "Ю Би Ес груп" сред  49 системни банкови групи, включително "Барклейз", "Дойче банк" и "Ейч Ес Би Си", показва, че общите им активи в областта на софтуера и на информационните технологии са били на стойност 70 млрд. щ. долара през 2018-а - над двойно повече отколкото през 2010-а и тогавашните  32 млрд. долара. Никой не знае дали няма да бъде уволнен, ако длъжността му бъде заета от робот. А търсенето на онези, които разбират от търговски модели и могат да работят с "автоматичните момчета", се нажежава.  


 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във