Банкеръ Weekly

Финансов дневник

SG ЕКСПРЕСБАНК СПЕЧЕЛИ ДВУБОЯ С ДЕЛФИН 1

Делфин 1 ООД е длъжник на варненската SG ЕКСПРЕСБАНК. Това е решението на Варненския окръжен съд. Последното заседание по делото, което фирмата заведе срещу банката в края на 2000-а, бе на 8 март тази година. Управителката на Делфин 1 Калояна Димитрова се жалваше, че на 3 декември 1998 г. банката е превела по сметките на Делфин 1 сумата от 3.369 млн. лв. и още същия ден парите са попаднали в сметката на Варненска корабостроителница. Димитрова твърдеше, че не е подписвала платежно нареждане, с което да е разпореждала прехвърлянето на сумата. И именно липсата на платежно нареждане при прехвърлянето на 3.369 млн. лв. от сметка на Делфин 1 в сметка на Варненска корабостроителница през 1998 г. беше основният коз на ищеца пред съда. Допълнителен аргумент на неговата защита бе, че в чл. 5, ал. 1 на Наредба 3 за плащанията на БНБ се казва: Всички банки на територията на страната задължително прилагат платежни документи съгласно тази наредба и стандарта за платежните документи (БУС 1092).
Варненските магистрати обаче решиха миналата седмица, че стандартът за платежни нареждания БУС 1092 не е задължителен за търговските банки, а само за БНБ. Според тях за банките не е необходимо да имат платежно нареждане, за да осъществят прехвърлянето на суми от една сметка в друга.
Каквито и да са тълкуванията обаче, двубоят между SG ЕКСПРЕСБАНК и Делфин 1 ООД приключи на първа инстанция - с победа на банката. Дружеството не се отказва от битката, а неговите представители вече са обжалвали решението на окръжните магистрати пред Варненския апелативен съд. Ако и апелативните съдии потвърдят решението на окръжните магистрати, тогава единствената надежда за представителите на Делфин 1 ще е Върховният касационен съд в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във