Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сезираха Окръжния съд в Ню Йорк за измама с биткойни за 147 млн.долара

Един от най-големите регулаторни органи в САЩ - Американската комисия по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) тази седмица предприе действия срещу предполагаема измамна схема с биткойни за 147 милиона долара. В съобщение на регулатора се посочва, че на 17 юни комисията е подала жалба до Южния окръжен съд в Ню Йорк срещу вече несъществуващата компания Control-Finance Ltd, базирана в Обединеното кралство, която ограби повече от 1000 инвеститори с 22 858 биткоина.

CFTC също така предявява искове срещу ръководителя на компанията Бенджамин Рейнолдс, като посочва, че той и компанията са "експлоатирали обществения ентусиазъм спрямо Bitcoin" за времето от 1 май 2017 г. до 31 октомври 2017 година. Според комисията Сontrol-Finance е привличала инвеститори, за да купуват биткоин с парични средства, които са депозирани във фирмата. От компанията са уверявали инвеститорите, че гарантират ежедневни печалби от търговия с депозитите чрез наети професионални дилъри на криптовалута. Измамниците изпращали части от клиентските депозити в биткойни на други клиенти, под формата на действителни печалби, генерирани от криптотърговията.

В средата на септември 2017 г. Control-Finance внезапно свали уебсайта си и преустанови плащанията към клиенти. Компанията премахна и рекламното съдържание от профилите си в социалните медии, включително Facebook, YouTube и Twitter. Наскоро финансовият надзорен орган на Обединеното кралство - Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA) обяви мерки срещу компания, представяща се за швейцарска инвестиционна корпорация, предлагаща криптоинвестиции. Регулаторът също докладва за още една измамна компания, представяща се за клонинг на глобалната инвестиционна банка Goldman Sachs.

Facebook logo
Бъдете с нас и във