Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Сензори следят действията на банкерите

Английската "Барклейз" е инсталирала устройства, които отчитат колко време банкерите са на бюрата си. През последните месеци персоналът на инвестиционната банка в Лондон открил черни кутии, залепени на дъната на бюрата си. Оказало се, че това са проследяващи устройства, наречени OccupEye, които чрез сензори за топлина и за движение констатират колко дълго банкерите се застояват на бюрата си.

Говорителят на "Барклейз" Том Хоскин твърди, че служителите и браншовият им профсъюз Unite са били уведомени, че ще бъдат инсталирани такива автомати, въпреки че банковото ръководство не е пуснало специално уведомление за тях. Банкерите обаче отричат да са били информирани за кутиите.

Устройствата са произведени от фирмата Cad-Сapture и целта им е да помогнат на дружествата да установят как може да се намалят офис пространствата. Производителят осигурява и многоцветни табла, които показват на мениджърите кои работни места не са заети и да анализират тяхната използваемост. В специално изявление за медиите банковото ръководство категорично отхвърля подозренията, че сензорите следят хората или тяхната производителност, и твърди, че те се използват единствено за оценка на използваемостта на работната площ. Мениджърите подчертават, че подобни анализи помагат за редуциране на разходите, за управление на енергийното потребление или за идентификация на опции за въвеждане на гъвкава работна среда. Профсъюзът също обещава "да държи под око случващото се, за да се увери, че няма случай, в който сензорите да се използват за шпиониране на персонала или като начин за отчитане на производителността на труда".

Инвестиционните банки все повече използват различни технологии, за да следят как персоналът им прекарва времето си. "Барклейз" е въвела компютърна система, която пресмята печалбата от всеки клиент. Това позволява на шефовете да определят колко време търговците, анализаторите и дилърите трябва да прекарват с всеки потребител.

Избраният от "Барклейз" "сензорен" подход е изключително важен, защото банката си е поставила за цел да направи "огромни икономии", като намали недвижимите си имоти. През декември 2016-а тя отдаде под наем на правителството офис площи в лондонския "Манхатън" (Сanary Wharf), спестявайки 35 млн. паунда годишно.

Кутиите OccupEye предизвикват напрежение навсякъде, където се монтират. В редакцията на английския вестник "Дейли телеграф" се видяха принудени да премахнат устройствата още в деня на инсталирането им след оплаквания на персонала и на журналистическия профсъюз срещу наблюдението в стил "Биг брадър".

Запитвания в десет други банки с дейност в Лондон констатират, че и "Лойдс бенкинг груп" използва подобни проследяващи устройства. Просто защото, подобно на "Барклейз", свива работните площи в английската столица, за да спестява по 100 млн. паунда годишно.

Местните им конкуренти "Ейч Ес Би Си холдингс" и "Роял бенк ъф Скотлънд груп" нямат такива системи. "Джей Пи Моргън Чейз", "Голдмън Сакс груп", "Ситигруп" и "Креди Сюис" също в момента не използват в лондонските си офиси какъвто и да било тип наблюдение на работните места. "Стандард чартърд", "Дойче банк" и "Моргън Стенли" не са коментирали казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във