Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сега е моментът за увеличение на местни данъци и такси според Фандъкова

Нека да е ясно, че не предлагаме да бъдат променяни основните данъци и такси. Това са данъците за жилищните блокове на хората и битовите отпадъци. Трябва да има ясна воля и ясна посока в развитието на града, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Градоначалничката е категорична, че сега е срокът за промяна в местните данъци и такси. Според нея чистотата на въздуха и работата в кварталите са били най-важните задачи по време на предизборната кампания и са били коментирани от всички кандидати.

"Това са съм заложила в моята кампания, това очакват и хората. Това се постига с воля и със средства. Има много ясен график за работа в Общината и срокът е до края на тази година. Трябва да сме наясно, че когато говорим, че искаме по-чист въздух трябва освен насърчителни мерки да сме готови да предприемем и не толкова популярни. Старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци от тези, които незамърсяват“, каза още Фандъкова пред bTV.

Измененията в местните данъци и такси ще бъдат внесени в общинския съвет в рамките на около месец.

Столичният кмет разясни, че едно от нейните предложения до общинския съвет е старите и по-мощни автомобили да плащат повече.

"Има политически сили, които се дърпат. Чух колегите от Демократична България, които не само говорят за това, че трябва да се увеличават данъци, а че трябва да се намаляват данъците на по-чистите автомобили. Да, това е логично, но трябва да е ясно, че колегите проявяват или некомпетентност или лицемерие. Данъците за най-чистите автомобили са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани, но ние не предлагаме тяхното увеличаване“, посочи още Йорданка Фандъкова.

По думите й никога в кампанията не била казвала, че няма да се увеличават или да се променят данъците. "Това е категорично. Нещо повече, когато коментирахме въпросите с чистотата на въздуха коментирахме непопулярни мерки. Много от хората обещаваха много неща и категорично казаха, че няма да се вдигат данъците“, добави тя.

Кметът обвърза повишението на данъка за сделките с имоти със средствата за работа в кварталите. Идеята й е налогът да скочи с 0.5% до 3% от стойността на сделката. Според Фандъкова това били сделки, които човек средно прави веднъж или два пъти в живота си.

Градоначалникът съобщи също така, че първото нещо, което е направила в новия си мандат е да внесе в Министерство на регионалното развитие първия пакет от предложения за промени в законодателството във връзка с намаляване на презастрояването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във