Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Сделка за "Доверие" няма да има

Най-голямата българска пенсионноосигурителна компания "Доверие" ще остане собственост на австрийската "Виена Иншурънс Груп", тъй като избраният през миналата година купувач - регистрираната във Великобритания офшорна компания "Юнайтед Кепитъл", официално се е оттеглила от сделката. Това е съобщил изпълнителният директор на "Виена Иншурънс Груп" Петер Хаген пред репортери във Виена. Хаген е заявил, че на този етап дружеството планира да задържи фонд "Доверие". Очакваме българският пенсионен фонд да отчете рекордна печалба за 2013 г. от почти 8 млн. евро, добавил шефът на застрахователния гигант.


"Юнайтед Кепитъл" се е оттеглила от сделката още през декември. Тогава Централната банка на Русия отне лиценза на руската "Инвестбанк", собственост на бизнесмена Сергей Мастюгин, която всъщност притежава офшорката, договорила сделката за "Доверие". Аргументът за това решение бе, че финансовата институция не разполага с достатъчно активи, които да осигуряват паричните й потоци, и изпитва затруднения да изпълнява ангажиментите към клиентите си.


Така или иначе на този етап се слага край на продължилата половин година сага с продажбата на българския пенсионен фонд. През юли 2013 г. представители на британската компания заявиха, че планират да подадат документи за одобрение на сделката пред българските регулаторни органи. Липсата на публична информация за евентуалния нов собственик на фонда стана причина управляващите да поискат от регулаторните органи да спрат приключването на сделката. А тя предизвика интереса на обществото и на народните представители, след като се оказа, че "Юнайтед Кепитъл" е регистрирана на британския адрес на агенция за създаване на нови фирми, има спящи сметки, съдържащи 14 британски паунда , и че връзката със собствениците им става през Австрия. Депутатите дори привикаха в парламента, за да изслушат финансовия министър Петър Чобанов и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев по въпроса кой е собственик на фирмата купувач и поискаха КФН да спре продажбата.


Но пък и документи с искане да бъде одобрена сделката така и не постъпиха нито в КФН, нито в Комисията за защита на конкуренцията.


А на 24 октомври миналата година председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев обяви: "Със закона за офшорките категорично слагаме кръст на сделката за продажбата на пенсионния фонд "Доверие".


По данни към края на септември управляваните от фонда активи надхвърлят 1.9 млрд. лв., а осигурените в него са около 1.2 млн. души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във