Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Сауди Арамко" планира да изплати дивидент в размер на 75 млрд. долара през 2020 г.

Държавният петролен гигант на Саудитска Арабия "Сауди Арамко" планира да изплати дивидент в размер на 75 милиарда долара през 2020 г., се посочва в документ на компанията, докато тя се подготвя за предстоящото първично публично предлагане (IPO). В него се казва, че "Арамко" планира „прогресивно нарастващ дивидент на устойчива основа по преценка на борда“.

Държавната компания, която произвежда около 10% от петрола в света, се стреми да постигне оценка от 2 трилиона долара - основен план на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Дивиденти от 75 милиарда долара биха дали на инвеститорите печалба от 3,75%, ако компанията постигне амбициите си за оценка от 2 трилиона долара, информира Ройтерс.

"Арамко" може да увеличи дивидента още повече с еднократни награди за акционерите. Компанията изплати специален дивидент в размер на 20 милиарда долара през първата половина на годината на фона на „изключително силни финансови резултати“ през 2018 г., въпреки че при това плащане парите на компанията значително намаляха. В опит да успокои потенциалните инвеститори, компанията също така заяви, че ако общият дивидент падне под 75 милиарда долара между 2020 и 2024 г., тя ще даде приоритет на изплащанията на неправителствените акционери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във