Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ ще разследват френския цифров данък за онлайн гигантите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди разследване срещу планирания във Франция цифров данък, облагащ технологичните компании. Действието може да доведе до налагане на нови тарифи или други търговски ограничения от страна на САЩ, предаде Ройтерс. "Съединените щати са загрижени, че данъкът за цифрови услуги е несправедливо насочен към американските компании", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер в изявление, в което обяви разследването. Лайтизер ще разполага с една година, за да проучи дали планът за данъчно облагане на Франция ще нарани американските технологични компании.

Очаква се разследването да определи дали данъкът представлява нелоялна търговска практика. Обект на предишни подобни разследвания са били китайски търговски практики и субсидии на Европейския съюз за самолетната индустрия.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви през март, че въвеждането на 3% данък върху реализираната във Франция печалба на големите интернет компании ще доведе до постъплението на 500 милиона евро годишно във френския бюджет. От Службата на търговския представител на САЩ заявиха в декларация, че „структурата на предложения нов данък, както и изявленията на длъжностни лица предполагат, че Франция несправедливо насочва данъка към определени технологични компании в САЩ."

Льо Мер заяви, че данъкът ще бъде насочен към около 30 компании, предимно американски, но също китайски, немски, испански и британски, както и една френска фирма и няколко компании с френски произход, купени от чуждестранни компании.

Данъкът ще засегне компании, с годишна печалба от поне 750 милиона евро (844 милиона долара) годишни приходи и ще се прилага към приходи от дигитален бизнес, включително онлайн реклама. Компании като Alphabet, Google, Apple, Facebook и Amazon вероятно ще бъдат обект на данъчно облагане.

Лайтизер добави, че САЩ ще продължат усилията си съвместно с други страни от ОИСР за постигане на многостранно споразумение за справяне с предизвикателствата пред международната данъчна система, породени от все по-дигитализираната глобална икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във