Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ ще финансират енергийни проекти в Източна Европа, за да намалят руската зависимост

Майк Помпео

САЩ ще финансират с 1 милиард долара енергийни проекти в страните от Централна и Източна Европа, за да засилят тяхната енергийна независимост от Русия, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

"В знак на подкрепа към суверенитета, благоденствието и енергийната независимост на нашите европейски приятели САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", която обединява 12 членки на ЕС, заяви Помпео на конференцията по сигурността в Мюнхен. "Искаме да активизираме инвестициите на частния сектор в енергийните сектори, за да защитим свободата и демокрацията в света", допълни държавният секретар на САЩ.

Инициативата "Три морета" обединява 12 членки на ЕС, които са оградени от Балтийско, Адриатическо и Черно море. Това пространство се простира от Естония и Полша от север до Хърватия на юг и Румъния и България на изток. Целта на инициативата е да укрепи сътрудничество между нейните членки в областта на енергетиката, инфраструктурните обекти и сигурността най-вече спрямо Русия, която редица членки възприемат като пряка заплаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във