Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ подготвят спешни мерки за регулиране на криптопарите

Целта е да бъде възпряно заобикалянето на санкциите от Русия

Русия може да заобиколи въведените срещу нея санкции, разрешавайки сделките с криптовалута. Това е становището на Федералното бюро за разследване на САЩ, формулирано от директора на бюрото Кристофър Рей. Според него разрешението на виртуалните пари е по-вероятният път за Русия за заобикаляне на санкциите.

По време на изслушване в сенатската Комисия по разузнаване през изминалата седмица, сенаторът от Ню Мексико Мартин Хайнрих е попитал шефа на ФБР дали Русия може да отговори на икономическия натиск на САЩ за забрана на вноса на петрол и газ, като използва резерви от злато, китайска валута или криптовалута.

ФБР и партньорите му са натрупали значителен опит в работата с дигитални активи

отговорил Рей, като посочил проведена наскоро операция по изземването на големи количества токени като доказателство, че има уязвимости при използването на криптовалута за заобикаляне на санкциите. 

Способността на руснаците да заобикалят санкциите с криптовалута вероятно е силно надценена както от тяхна, така и от други страни“, казал Рей. „Ние и нашите партньори в чужбина сме много по-ефективни в това и имаме много опит по отношение на инструменти и стратегии, които да помогнат за блокиране на този вид усилия. В крайна сметка това, което те наистина трябва да направят, е да получат достъп до някаква форма на фиатна валута, което става по-предизвикателно."

Хипотезите

Според директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс руският президент Владимир Путин вероятно е очаквал санкциите заради инвазията в Украйна и е създал резервен фонд, за да намали икономическото им въздействие. Въпреки това Министерството на финансите на САЩ и други чуждестранни правителства, действащи координирано за санкциите срещу Русия, са затруднили значително  достъпа до такива средства, твърди Хейнс. 

След военните действия на Русия на 24 февруари много агенции и служби, включително Мрежата за борба с финансовите престъпления на САЩ и Европейската комисия заявиха, че ще проучат внимателно възможността Русия да използва цифрова валута, за да избегне санкциите.

Президентът на САЩ Джо Байдън също подписа указ в сряда (9 март), насочен към създаване на регулаторна рамка за криптовалута, в който също споменава за рисковете от заобикаляне на санкциите. 

Указът насочва федералните агенции да координират усилията си за регулиране на индустрията на криптовалутите и определя шест приоритета:

- защита на потребителите; 

- финансова стабилност; 

- незаконна употреба; 

- лидерство в световния финансов сектор; 

- наличие на финансови услуги; 

- насърчаване на иновациите.

Указът също така насочва регулаторите да разгледат възможностите, ползите и рисковете от издаването на дигитална валута на централната банка (CBDC), което вече правят повече от 100 държави.

От своя страна Министерството на финансите на САЩ подготвя доклад "За бъдещето на парите и платежните системи“, анализиращ влиянието на токените върху финансовата система, икономическия растеж и националната сигурност. А в началото на март Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) даде знак, че обмисля нови препоръки за инвестиционни консултанти и компании по отношение на криптовалутите.

Европа и регулирането на виртуалните пари

След като администрацията на Байдън поиска от криптоборсите съдействие, за да се предотврати използването на цифровите монети от руски лица и организации за заобикаляне на санкциите, се забелязва раздвижване и в ЕС по въпроса за регулирането на виртуалните пари. Шест европейски държави, водени от Германия, работят по стартирането на нов орган за борба с изпирането на пари, който ще включва пазара на криптовалути в своята компетентност. В инициативата участват Германия, Испания, Австрия, Италия, Люксембург и Холандия.

Групата работи върху „компетентността и дизайна“ на нова международна група за наблюдение на прането на пари, която ще има особен акцент върху криптовалутата, а Европейската комисия ще е ключовата изпълнителна институция на ЕС и основна платформа за дискусията. Новата работна група ще има за цел да покрие най-рисковите трансгранични субекти сред банки, финансови институции и доставчици на услуги за крипто активи.

Към момента инициативата все още чака официално обсъждане. През юли 2021 г. Ройтерс съобщи, че ЕК обмисля нов орган за борба с изпирането на пари, който ще се превърне в център на цялата европейска архитектура за надзор върху криптовалутите. В момента ЕС няма нито един отговорен орган за подобен надзор – има само набор от различни национални агенции, много от които имат опит по въпросите на цифровата икономика. Също и директиви, които трябва да влязат в сила през 2024 г., въпреки че според експерти това няма да се случи, защото ЕС няма необходимата готовност. 

Създаването на централизиран пазач  

Експертите смятат, че то е далеч по-необходимо, отколкото враждебни ходове срещу виртуалните пари. Липсата на такъв орган произтича от факта, че правилата на ЕС за борба с прането на пари са установени от директиви, които не са автоматично задължителни и трябва да бъдат транспонирани от всяка държава-членка в техните национални закони.

Петата директива на ЕС за борба с изпирането на пари, която влезе в сила на 10 януари 2020 г. е напълно транспонирана от почти всички държави-членки и предлага някаква регулаторна основа, тъй като включва в обхвата си доставчиците на крипто услуги (по-специално борси и доставчици на портфейли попечители) като задължени субекти. Но отсъствието на общоевропейски орган разпилява усилията, тъй като се разчита на всеки национален регулатор за прилагане на правилата за пране на пари.

Новата правоприлагаща сила може да доведе до бърза централизация и изясняване на крипто рамката на ЕС. Очакванията са разликите в транспонирането, тълкуването и прилагането на правилата да бъдат изгладени, дейностите за наблюдение и правилата за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма в целия ЕС да бъдат уеднаквени и консолидирани. С предстоящите по-строги изисквания и по-добро сътрудничество между държавите-членки регулаторите ще направят възможно доброто картографиране на крипто транзакциите, така че да бъдат идентифицирани онези, които се отнасят до незаконни дейности.

Конфликтът в Украйна и санкциите срещу Русия също може да се окажат допълнителен катализатор за по-строго регулиране на криптопазара в ЕС, особено в случаите на опасения, че някои страни може активно да търсят все повече и повече нови начини за заобикаляне на регулирането на прането на пари. Криптовалутите също могат да използвани за това.

Те са "основният заподозрян" в случая.

Друг основен фактор, разкриващ необходимостта от регулиране, е развитието на проектите на централните банки за създаване на държавни цифрови валути, които биха могли да повлияят на регулаторния и надзорния климат и едва ли биха били оптимистични за крипто индустрията. Според специалистите ако това движение се засили в цяла Европа, нерегулираните крипто компании и валути могат все повече да се маргинализират и да се разглеждат като инструмент от онези, които по някаква причина не искат да използват разрешени от държавата цифрови валути.

Очакванията са че ЕС, където решенията се взимат с по-малък парламентарен натиск, отколкото в САЩ, може да излезе с по-ясна позиция по отношение на криптовалутите. Съюзът вероятно ще заема все по-твърда линия в регулирането на престъпното поведение и в защита на потребителите, докато на виртуалните пари в Европа все още се гледа с подозрение и въпросите за това къде и как ще ще бъдат защитени потребителите при измами с криптоактиви стоят отворени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във