Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ победиха Швейцария в класацията на „най-богатата нация в света“

Средната нетна стойност на финансовите активи на хората, живеещи в Съединените щати, възлиза на 184 411 евро на глава от населението срещу 173 838 евро за Швейцария. Това показва последната класация на „най-богатите нации“, публикувана от немския застраховател Allianz. Изкачването на САЩ до върха на класацията се дължи в не малка степен и на поскъпването на щатския долар, се посочва в доклада.

Въпреки че САЩ заеха първото място в класацията по нетни финансови активи, Швейцария продължава да се гордее с най-високите брутни финансови активи на глава от населението в света от 266 318 евро (срещу 227 334 евро за САЩ). Но дълговете в алпийската страна са далеч по-високи, отколкото в САЩ, като основната причина за това са ипотечните кредити.

САЩ и Швейцария си разменят първото място в класацията на Allianz през последните години. През 2018 г. европейската страна беше на върха, а през 2017 г. САЩ взе короната. И двете страни обаче са далеч пред класираната на трето място Сингапур, където нетните финансови активи на глава от населението възлизат на 100 370 евро през 2018 г.

Докладът на Allianz Global Wealth описва мрачна картина по отношение на растежа на финансовите активи през 2018 г., като отбелязва, че те са намалели (с 0,1%) за първи път от финансовата криза насам, на фона на търговската война между Китай и САЩ, Брексит и засиленото геополитическо напрежение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във