Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ отстъпват за по-нисък глобален корпоративен данък 

Джанет Йелън

Вашингтон дава индикации, че може да отстъпи от първоначалното си предложение за въвеждане на 21% глобален корпоративен данък. Новото предложение на САЩ за единен налог в целия развит свят е да се започне с 15%, като впоследствие се премине към по-висока ставка. 

Понастоящем базираните в САЩ компании плащат 21% ставка, ниво, което беше намалено по време на администрацията на Тръмп. Преди това най-високият процент беше 35 на сто. По предложение на президента Джо Байдън данъчната ставка ще бъде вдигната до 28%, което е част от плана му за вдигане на налозите както на компаниите, така и на хората с най-високи доходи.

Министърът на финансите Джанет Йелън изтъкна предимствата на глобалната корпоративна минимална данъчна ставка, която според нея би обезсърчила компаниите да преместват централите си в други държави, за да намалят данъчната си тежест.

"Министерството на финансите даде ясно да се разбере, че глобалната корпоративна минимална данъчна ставка ще гарантира процъфтяването на световната икономика въз основа на по-равни условия на данъчно облагане на мултинационалните корпорации и ще насърчи иновациите, растежа и просперитета, като същевременно подобри справедливостта за средната класа и работещите хора", се казва в позиция на американското трежъри.

Предложенията на САЩ до момента срещат подкрепата на водещи страни от Европейския съюз. В края на април финансовите министри на Франция и Германия обявиха, че подкрепят идеята на американското правителство за глобална минимална ставка на корпоративния данък. Положително становище изказа и австрийският министър на финансите.

Режимът на облагане вероятно ще бъде плод на споразумение между страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която вече е сформирана съответната ръководна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във