Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ остават без пари на 3 ноември

Американският конгрес трябва да повиши лимита на дълга на САЩ до 3 ноември, тъй като след тази дата министерството на финансите няма да разполага с повече възможности за маневриране, предупреди финансовият министър Джейкъб Лю.

"Наистина се надявам, че Конгресът ще предприеме действия за повишаване на дълговия лимит в скоро време. Ще използвам всички налични инструменти, които имам на разположение, но министерството на финансите няма да разполага с повече възможности за маневриране след 3 ноември", предупреди Джейкъб Лю пред телевизия Си Ен Би Си и допълни, че до тази ключова дата правителството на САЩ ще може да оперира на касова основа.

Лидерът на малцинството в Сената Хари Рийд посочи, че Конгресът трябва да вземе на сериозно крайния срок, определен от финансовия министър в специално писмо, изпратено до Конгреса на САЩ. Той подчерта, че Конгресът ще трябва да действа по въпроса за законодателството, свързано с американския таван на дълга преди 3 ноември, за да се избегне катастрофално просрочване на държавния дълг.

Предупреждението на финансовия министър Джейкъб Лю повтаря ситуацията отпреди две години, когато през първата половина на октомври аналогични спорове за тавана на дълга на САЩ и за бюджета на страната за 2014 година доведоха до принудително спиране на работата на американското правителство за повече от две седмици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във