Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ опростиха кредити на измамени студенти за над 10 млн. долара

Министерството на образованието в САЩ опрощава студентските кредити на 1 500 души, избрали да следват висше образование в университети, които са фалирали или са загубили акредитацията си, информира Marketwatch.

Става въпрос за два университета - Института за изкуство в Колорадо и Института за изкуство в Илинойс. Срещу тях се води разследване от Конгреса, в което се твърди, че и двете институции нямат акредитация за издаване на дипломи.

От образователното министерство съобщиха, че общата стойност на опростените заеми възлиза на 10.8 милиона долара, като посочиха, че за изчистване на задълженията могат да кандидатстват и други 285 човека. Ако и техните заявления бъдат одобрени, сумата на опростените задължения ще достигне 16.1 милиона долара. „Като опростим заемите на тези студенти се надяваме, че засегнатите хора вече ще имат необходимите инструменти и ресурси, за да завършат образованието си“, каза министъра на образованието Бетси Девос.

Анулирането на кредит е "лъч светлина" ​​в иначе мрачното досие на стотиците американци, обременени с огромни дългове и притежаващи дипломи, непризнати от никого. Двата университета - Института за изкуство в Колорадо и Института за изкуство в Илинойс, не са първите случаи на затворени или фалирали висши училища. През 2015 г. Corinthian Colleges подаде заявление за несъстоятелност, година по-късно същото се случи и с ITT Education Services, а в края на 2018-а образователната институция Education Corporation of America затвори врати.

Разследването разкрива също, че двата университета са загубили своята акредитация още през януари 2018 г., когато са били одитирани от външна институция. През юли 2018-а те са спрели приема на нови студенти, а по-късно през същата година компанията майка и на двете учебни заведения Dream Center е обявила фалит.

След разпадането на Dream Center демократът и конгресмен Боби Скот повдигна въпроса за действията на отдела по образование. Той посочва в писмо до министерството, че неакредитираните университети нямат право на федерална финансова помощ. Въпреки това и двата университета са получавали такава в периода януари-май 2018 година. Същият месец бившите вече студенти подават и искова молба, като претендират за различни законови нарушения. В отговор, министърът на образованието посочи, че вината е на ръководствата на учебните заведения и на акредитиращите институции. Тя бе категорична, че те ще понесат своята отговорност, а потърпевшите студенти заслужават да бъдат обезщетени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във