Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ не се дистанцират от скандала с Кристалина Георгиева и МВФ

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че скандалът с  достоверността на класациите за бизнес климата, в който бе замесено името на Кристалина Георгиева, може да навреди на доверието в Международния валутен фонд и Световната банка, освен ако институциите не предприемат решителни действия за предотвратяването на неправомерни действия. Пред световния финансов елит Йелън заяви, че Вашингтон следи отблизо развитието на скандала и ще вземе отношение по всички нови факти и констатации, ако такива се появят. 

По-рано тази седмица бордът на МВФ подкрепи Кристалина Георгиева, което на практика я остави начело на базирания във Вашингтон кредитор. Георгиева бе обект на обвинения, че е докато е била директор на Световната банка е оказвала натиск с цел да се подобри позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес" (Doing Business). При избухването на скандала СБ взе решение да прекрати този свой проект.

"Констатациите биха могли да намалят доверието в международните финансови институции, ако няма решителни действия за повишаване на отчетността, защита на данните и предотвратяване на неправомерни действия“, категорична е Джанет Йелън.

Въпреки позицията на САЩ, които са и водещият акционер в МВФ, бордът на фонда прецени, че Кристалина Георгиева не е играла водеща роля в скандала. Георгиева бе подкрепена от коалиция от европейски страни начело с Франция.

Досега Георгиева не е коментирала конкретно позицията, изказана от американския финансов министър

На фона на напрежението Йелън все пак похвали постигнатия напредък по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка, които ще продължат до 17 октомври. В дневния ред на срещите попадат теми, вариращи от изменението на климата и продължаващата пандемия до глобалната инфлация и дълга на развиващите се страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във