Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ настояват за регулация на търговията с криптовалути

Съединените щати настояват търговците на криптовалути  да спазват същите стандарти за борба с изпирането на пари, както традиционните банки. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник вечерта, че администрацията на президента Доналд Тръмп и финансовото министерство имат изключително сериозни опасения за растежа на дигиталните валути. Това се отнася и предлаганата от Фейсбук криптовалута Либра.

"Министерството на финансите е загрижено за спекулативния характер на виртуални активи като биткойн и използването на криптовалутите в незаконна дейност, включително финансирането на тероризма", каза Мнучин, цитиран от The Wall Street Journal.. 

Все повече институции се противопоставят на свободното разпространение на Libra, както в САЩ, така и в останалите държави.

"Има много играчи на пазара, които използват криптовалутите, за да финансират незаконната си дейност. Това със сигурност е въпрос, който касае националната сигурност. Ако Фейсбук иска да развива собствена дигитална парична единица, тя трябва да разполага с легитимна платежна система, в която да са заложени стриктни механизми за предотвратяване на възможността за пране на пари", категоричен бе финансовият министър.

Миналата седмица  Доналд Тръмп обяви, че няма никакво доверие на криптовалутите, но след като съществуват трябва да се подчиняват на правила.

"Не симпатизирам на криптовалутите. Това не са пари, а тяхната стойност е много непостоянна и не се опира на нищо. В Съединените щати имаме само една валута и тя се казва щатски долар", написа в "Туитър" президентът.

По-рано той предупреди Фейсбук, който обяви намерението си да създаде своя криптовалута през 2020 г., и други компании, че ако искат да станат банки, трябва да спазват регулациите както в САЩ, така и по света. Към момента криптовалутите не са регулирани. С плановете си за собствена киберразработка, наречена Libra, Фейсбук сериозно обезпокои големите централни банки и политиците. 

Анализатори от Bloomberg смятат, че влизането на Доналд Тръмп в дебата за биткойн и Libra може да доведе до значителни промени на криптопазара. Федералните регулатори, като Комисията по ценните книжа, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите се борят с това как да регулират виртуалните монети. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във