Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ и Великобритания искат по-висок корпоративен данък

Финансовите администрации във Вашингтон и Лондон планират увеличение на корпоративния данък.

Министърът на финансите на Великобритания лансира вдигането на налога, като се позовава на плановете на американската си колежка Джанет Йелън, пише "Файненшъл таймс". 

Йелън предлага увеличение на корпоративния данък от 21 на 28 процента. Президентът на САЩ Джо Байдън пък защитава тази политика с аргумента за "бюджетна предпазливост и фискална справедливост."

На Острова министърът на финансите Риши Сунак планира да вдигне налога от сегашните 19%. Той искал да запази данъците за бизнеса в Обединеното кралство „конкурентни“ с други страни от Г-7. Според изданието тази формулировка може да позволи ставката да се повиши до 25%, може и повече. Бизнес групите във Великобрания са очаквали по-малко увеличение - може би до 23 на сто.

Британският финансов министър се нуждае от допълнителни данъчни приходи. Неговите изчисления са, че увеличение с 1% на корпоративния данък ще захрани хазната с 3,3 милиарда британски лири. Освен това Сунак е недоволен от привлечените инвестиции при сегашния размер на данъка.

Ще се вдигат ли данъците в България

Бившият финансов министър от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков смята, че вдигането на данъците е неминуемо.

"През тази година няма да е, но в следващите 2-3 години ще се наложи вдигане на ДДС. Не е добре за икономиката, но начинът, по който се подходи към икономическата ситуация през 2020 и 2021 г. и пенсионната реформа, която се върна назад, определя, че трябва да се вдигат данъци", посочи преди Дянков. В предишно свое изказване ексминистърът сподели хипотезата, че ако този данък се вдигне с около 2-3% процента, бюджетът може да се балансира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във