Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ добавиха 224 000 работни места през юни

Пазарът на труда в САЩ се възстанови миналия месец след мрачния май, облекчавайки опасенията, че рекордното икономическо разширяване може да се изпари, предаде The New York Times. Растежът на заетостта се ускори изненадващо до 224 000 нови работни места, след слабият резултат през май - с едва 72 000. Нивото на безработицата достигна 3.7%.

Данните от юни бяха по-високи от прогнозите на икономистите, което предполага, че напрежението в търговията и охлаждащият се глобален растеж са направили малко, за да се изтръгне основната сила на пазара на труда. Безработицата достигна най-ниски нива от декември 1969-а година, ръстът на заплатите е солиден, а работодателите са добавили работни места за 105 последователни месеца, което е си е рекорд.

Тази устойчивост е добра новина за работниците, които се възползват от това, което сега е, поне неофициално, най-дългата икономическа експанзия. Но това би могло да парира и голям част от пазарните очаквания за предстоящо, още този месец, понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ.

Дори и при здравия растеж през юни, има признаци, че пазарът на труда се е охладил от миналата година. Работодателите са добавили средно 171 000 работни места месечно, за последното тримесечие на 2018 г., което е спад от 223 000 на месец за цялата 2018 г.

Възстановяването е по-забележително със своята издръжливост, отколкото със силата си. Наемането става по-бавно, отколкото в предишни периоди, а доскоро ръстът на заплатите беше анемичен. Само напоследък печалбите се повишават за чернокожите и латиноамериканските работници, за по-слабо образованите и за лицата, изправени пред дискриминация или други пречки пред заетостта.

Пазарът на труда нарасна, поне отчасти поради намаляване на данъците и увеличаване на държавните разходи, което осигури краткосрочно стимулиране на икономическия растеж. Но тези ефекти избледняват. И все пак, експанзията многократно пренебрегваше прогнозите, че се приближава към край.

Facebook logo
Бъдете с нас и във