Банкеръ Daily

Финансов дневник

САЩ: Да облагате Facebook и Google с данък е дискриминация

Вашингтон остро разкритикува решенията на Индия, Италия и Турция да облагат с данък приходите на американските интернет гиганти като Facebook, определяйки налога като дискриминационен. Засега обаче САЩ няма да предприемат действия срещу страните.

Според щатския търговски регулатор онлайн данъците са „несъвместими с преобладаващите принципи на международното данъчно облагане и натоварват или ограничават търговията в САЩ“.

Америка загатва, че все пак разглежда всички опции за ответни мерки.

Страните са сред няколко, които са въвели така наречените данъци върху цифровите услуги или налози върху местните продажби на онлайн компании, включително Google.

Още през юли 2020 г. Вашингтон започна проучване как да отмъсти, позовавайки се на текст от Закона за търговията на САЩ от 1974 г., който му позволява да наложи ответни мерки за търговски практики, които счита за несправедливи. Това е същият инструмент, използван при налагането на мита върху китайски стоки, познати като "търговската война на Тръмп".

САЩ заплашват 10 страни с реципрочни мерки. Вашингтон може да реши да наложи мита върху вноса от тях, но тепърва трябва да бъдат изготвени списъци със стоките, които ще бъдат обмитени и да се проведе процедура по обществено обсъждане, преди те да влязат в сила.

Към момента все още няма международно споразумение за цифрово данъчно облагане. За подготвянето на такова законодателство бе ангажирано посредничеството на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въвеждането му обаче бе отложено поне до лятото на 2021 година. 

Първоначалният срок за постигане на сделка през 2020 г. вече няма как да бъде спазен. Целта на споразумението бе да се заменят цифровите данъци на отделните държави с глобален налог. Без споразумение на ОИСР страните продължават със собствените си версии на данъците, което може да доведе до световна ответна данъчна и тарифна война между САЩ и редица държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във