Банкеръ Weekly

Финансов дневник

САРАФИТЕ ПО МОРЕТО ПАК СЕ ПРАВЯТ НА ТАРИКАТИ

В разгара на лятото дойде времето за море, за почивки и... за валутни измами. Поне когато стане дума за обмяната на чуждестранни пари в български левове. Съвсем традиционно за сезона поредните сигнали за некоректни сарафи дойдоха от курортите и електронните медии, както си му е редът, първи и им дадоха гласност. Дори схемите на измамите са си същите - невярна информация на таблата, сделки с различен от посочения курс и т. н. Е, вярно е, че размерът и броят на валутните престъпления съвсем не е такъв, какъвто беше преди няколко годни. Но е факт, че всеки ден по нашите курорти изгаря по някой и друг клиент.
Хората от Националната агенция за приходите (НАП) напомниха, че след приемането на Наредба №4 на Министерството на финансите (през февруари 2005-а) измамите при обмяна на валута са намалели значително. С този нормативен документ се въведе ограничение в котировките на обменните бюра и те вече нямат право да се отклоняват с повече от 20% от обявения курс на БНБ за долара и за еврото. Бяха наложени и специални изисквания за изписване на цифрите на таблата с обменните курсове.
В момента обаче все още много чейнджбюра слагат отвън табла с курсовете за деня на Централната банка, а вътре обявяват други стойности. Целта, естествено, е да се привличат клиенти и точно оттук идва големият проблем. Защото обменящите валута се чувстват измамени - и не без основание.
Териториалната дирекция на НАП в Бургас упорито рапортува, че от началото на сезона до момента в нея има една-единствена жалба, подадена от немски турист. (Колко други не са подали жалби само те си знаят.) След направената проверка е станало ясно, че няма нарушения и собственикът на обменното бюро е бил на границата на разрешените 20% отклонение, което всъщност се е сторило нередно на германеца. Представители на приходната администрация в Бургас коментираха за в. БАНКЕРЪ, че от юни досега са направени над 30 ревизии и са съставени повече от 10 акта за административни нарушения. Наказани са валутни дилъри, които не са издавали бордеро при сключваните от тях сделки.
Броят на чейнджбюрата само по Южното Черноморие е над 450, а от бургаската данъчна дирекция увериха, че ще упражняват засилен контрол по време на целия летен сезон. Според неин представител сарафите измамници вече не са такъв бич за бирниците и като цяло констатираните нередности са по-скоро административни. Но обясниха още, че в Наредба №4 има малки вратички, които връзват ръцете на данъчните. Като пример те посочиха поставянето на допълнителни табла или обявяване на промоции, които съдържат подвеждаща информация. Според тях случаите с некоректно изписване на курса или пък нарушенията на 20-процентната граница са единични, изолирани случаи и броят им непрекъснато намалява. Още преди време Васил Панов, директор на дирекция Контрол към Националната агенция по приходите (НАП,) коментира пред в. БАНКЕРЪ, че сарафите вече използват чисто търговски трикове за спекулация, които не противоречат на закона. Единственият начин да се спаси човек от измами е да гледа внимателно, бе изводът на Панов. Той допълни също, че единственото спасение от некоректните валутни дилъри е да не се бърза с подписването на бордерото, защото ако се открие някаква нередност, данъчните инспектори са с вързани ръце и не могат да действат.
Всъщност според обновения Публичен регистър на обменните бюра, който от 1 април насам се води от Националната агенция за приходите, през 2000-а са регистрирани 675 фирми, които се занимават с валутна търговия. През 2007-а в публичния регистър на обменните бюра са вписани нови 48 дружества, в момента броят им е 615. С други думи, общият им брой, макар и голям, постепенно се топи. Нарушенията също са по-малко. По-редки са и проверките, тъй като според представители на централната дирекция на НАП сигналите са намалели значително. За 2007-а са извършени 661 ревизии на чейнджбюра, но данъчните не можаха да посочат общата сума от съставените актове, тъй като не водят отделна статистика.
Една от най-големите фирми в бизнеса с валута е Финтурист ООД, която има над 80 обекта из цялата страна и е член на Националната асоциация на обменните бюра. Според информационната система ДАКСИ собственици на варненското дружество са Калин Русев и Димитър Илиев, а най-много пунктове за обмяна на валута те имат по Северното Черноморие и в по-големите планински курорти като Банско, Боровец и Пампорово. Справката в ДАКСИ показа още, че Димитър Илиев е съдружник в ресторантската фирма на Васил Божков Ем Би Си.
На запитване на в. БАНКЕРЪ относно състоянието на пазара на валута служители на Финтурист ООД споделиха, че след приемането ни в ЕС разплащанията на чуждестранните туристи в левове чувствително са намалели. В сравнение с периода преди приемането на Валутния борд в момента стагнацията на нашия пазар е огромна, коментира представител на дружеството, който пожела анонимност.
Сред големите риби в сарафския бизнес са и бургаското дружество Краун чейндж, което има 53 обекта основно по морето, а също и курортното дружество Албена АД, което има 41 обекта. Над 300 пък са безизвестните еднолични търговци, които обменят валута по крайбрежието. От НАП предупредиха също, че чейнджбюрата, които не фигурират в регистъра на данъчните, са нелегални.
От казаното става ясно само едно. Докато има сарафи, ще има и опарени под каквато и да е форма. Особено, ако авторите на нормативните актове продължават да оставят вратички в тях и всяка година по това време ще гледаме в новините за поредния ужилен летовник... Туроператорите ще продължават да предупреждават чужденците да ползват банкомати или да сменят пари по хотели, летища или в клонове на банки, а всеки здравомислещ българин не би посмял да обмени голям сума никъде другаде освен във финансова институция.

КАРЕ
ДАНЪЧНИТЕ СЕ ПРИЦЕЛИХА И ВЪВ ВИСОКООБОРОТНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
В августовките жеги приходната администрация насочи усилията си към малко по-специфични проверки по морските курорти. Хората от бургаската дирекция поясниха, че в момента се извършват множество ревизии в големите хотелски вериги и във високооборотните заведения. Както са констатирали 20-те проверяващи екипа на НАП, заведенията в най-големия курортен комплекс по Черноморието - Слънчев бряг, масово укриват реалния си оборот. Проверките се изразяват в 24-часово физическо наблюдение и контрол върху него. С други думи, всяка една касова бележка, която е издадена на територията на дадено заведение, се предоставя на служител на данъчната служба. Един от най-наглите предприемачи, с който инспекторите са се сблъсквали, е собственик на заведение за бързо хранене в Слънчев бряг със 150 места. Той е декларирал оборот от 150 лв. за денонощие. При друг обект са засечени 20 пъти повече оборотни средства от отбелязаните в документацията за едно денонощие. Имало е и заведения, чиито управители са отказали да покажат контролните ленти от касовите апарати, а те по закон трябва да се съхраняват три месеца. От НАП - Бургас, уточниха, че много заведения са регистрирани като платци на патентен данък, а реализираният от тях оборот надвишава 50 000 лв., което означва, че те трябва да се регистрират по ДДС. Проверките целят да съберат и доказателства за нарушения, които да послужат при последващи ревизии. Данъчните от крайморските структури ще бъдат подкрепени от свои колеги от вътрешността на страната, а в някои случаи и от мобилни екипи на Краун Ейджънтс. Резултатите от акцията на данъчните ще бъдат обобщени в началото на септември. Тогава ще бъде ясен точният брой на проверените заведения и съставените актове за нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във