Банкеръ Daily

Страх

Само три полици покриват Ковид-риска зад граница

Застрахователите бягат от пандемичната застраховка

S 250 68847c9d 6446 491f a49c 23596b310fcf

Само три компании предлагат застраховки за пътуване в чужбина с изрично включен Ковид-риск. Това показа пазарно проучване на „БАНКЕРЪ”. Застрахователите бягат от отговорност като обясняват, че пандемията продължава да шества по света в обстановка на пълна непредсказуемост и това не им позволява да сметнат риска си.

От Асоциацията на българските застрахователи потвърдиха за броя им и че става дума за „Лев инс”, „Евроинс” и „Мондиал асистънс” от групата на „Алианц България.

На въпрос на "БАНКЕРЪ" откъде идва тази „стеснителност” при застрахователите обяснението от браншовата им организация наклони везните към две причини – висок риск и отказ на презастрахователните компании да презастраховат подобни полици.

„Добре знаете, че медицинските застраховки за крактосрочни пътувания в чужбина са много евтини. А рискът „Ковид”, въпреки моментните затишия и ваксинационния оптимизъм все още е много голям. За да се намали риска застрахователят трябва да направи огромен брой застраховки, така че да натрупа маса, която да може да се презастрахова. А това на практика няма как да стане. Затова "Помощ при пътуване – да, покритие на Ковид –не!”. Това обясни отговорен представител на бранша, пожелал анонимност.

Генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова преди седмица посъветва, когато планираме пътуване зад граница, да изберем две застраховки - „Помощ при пътуване“ и „Отмяна на пътуване“, които при част от застрахователните компании могат да бъдат получени пакетно.

Все повече хора планират да пътуват в чужбина, въпреки че пандемията от коронавирус създава несигурност, коментира Колчакова: „Важно е да се отбележи, че много наши членове реагираха, когато  пандемията започна и въпреки че пандемичният риск обичайно не се покрива от застрахователите, те направиха специални покрития за застраховката „Помощ при пътуване“, така че българските граждани, които пътуват в чужбина и имат такава застраховка с Ковид покритие да могат да се възползват от медицинско обслужване в държавата, в която се намират. Това включва от PCR тест до лечение в болнично заведение и лекарствата, които са предписани“.

Колчакова обаче бе категорична, че не всички компании от бранша предлагат подобно покритие: „Препоръчваме изрично да попитате застрахователя си дали застраховката му „Помощ при пътуване“ има такова Ковид покритие или не“. Цената на полицата е поносима, категорична е Колчакова: „Примерно за 4-членно семейство, ако реши да направи едноседмично пътешествие някъде в Европа, тази застраховка би струвала около 25 лева при 10 000 лв. застрахователна сума“.

Застраховател по една от полиците е ЗК Лев Инс АД, а асистиращата компания е Coris Bulgaria Ltd (клон на Coris international). Кол центърът на асистиращата компания е български и работи 24 часа, 7 дни в седмицата.

Основните рискове, които покрива застраховката са медицинските разходи вследствие на злополука или акутно (внезапно) заболяване (включително COVID-19) за спешна помощ, амбулаторно лечение и хоспитализация, както и, не дай, Боже, разходи за репатриране на тленни останки.

Срещу минимално заплащане могат да бъдат включени и допълнителни рискове - Спасителни разноски, Смърт и трайно намалена работоспособност вследствие злополука, дневни пари за болничен престой, кражба, загуба или забавяне на личен багаж, Гражданска отговорност към трети лица и други.

От „Евроинс” коментираха, че рискът от COVID е включен в техните полици „Помощ при пътуване в Чужбина” с уточнението – ако там, зад граница, се разболеете. Тогава лечението се поема се изцяло. 

Търсено е покритието COVID-19 по застраховката „Помощ при пътуване в чужбина“, каза Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и главен изпълнителен директор на „Евроинс”. Представляваното от него дружество е включило този новопоявил се риск в покритието на полицата. Плаща се за настаняване и лечение при открит COVID-19 на място – зад граница. Важат и всички останали клаузи, включително и за покритие на разходи за репатриране при летален изход.

На въпрос на „БАНКЕРЪ” защо на сайта не е упоменато изрично покритието на пандемичния риск, от офиса на компанията ни отговориха, че това изрично е записано в полицата.

Бошов съветва хората да проверят своите общи условия и самите застрахователни полици и да се уверят, че покритието за коронавируса не е изключено.

Най-често лимитите се движат между 15 000 и 30 000 евро, което би трябвало да покрие престоя в болнично заведение за 7-10 дни, както и медикаментите, свързани с този болничен престой. Трябва да се знае, че при пътуване в страната не се сключва такава застраховка, тъй като българските граждани, които плащат здравните си осигуровки, са осигурени за този риск.

Цената на застраховката за пътуване в чужбина е достъпна. При едно покритие от около 30 000 евро, тя е около 1 евро на ден на човек. Ако приемем, че се застрахова едно четиричленно семейство с две деца, то за 10 дни ще платят 35-40 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във