Банкеръ Daily

КНСБ:

Само Румъния е изхарчила по-малко от България за излизане от кризата

Единствената страна, която е изразходвала по-малко средства от България за антикризисни мерки, е Румъния, показва анализ на КНСБ. Видно от данните, през изминалата година България е предприела антикризисни политики на стойност 6.7% от БВП за 2019 г. В същото време северната ни съседка отчита 4% от БВП. Португалия, Словакия и Естония са с близки около нашите стойности.

Всички останали страни са с много по-високи стойности от нашите. Средноевропейският разход е 14.3% от БВП, което е два пъти повече от стойностите в България.

"Икономическата политика на правителството у нас, макар правилна и изразена в много конкретни мерки, е доста по-консервативна на фона на икономическата политика на останалите страни-членки на ЕС. Това е странно, защото страната ни няма проблем с държавния дълг или хроничен дефицит, какъвто имат мнозинството от тези държави, които са изразходвали няколко пъти повече средства като дял от БВП за преодоляване на последиците от кризата", се казва в анализа. 

От КНСБ отчитат, че през годината правителството представи три пакета мерки за борба с разпространението на коронавируса и последиците от него в социално-икономически план. Първият може да се определи като спешен, който трябваше да посрещне ударната вълна, вторият – като насочен към смекчаване на последиците от нея и трети – който да подпомогне възстановяването на икономиката, но в крайна сметка негативният сценарий на развитие на здравната криза през последното тримесечие на годината изведе на преден план отново необходимостта да се реагира в спешен порядък – със спасителни и компенсационни мерки.

Общата оценка на синдиката е, че най-успешна бе мярката за запазване на заетостта и компенсиране на дохода 60/40. Тя бе прилагана на три етапа, усъвършенствана, вкл. и във вариант 80/20 за секторите хотели, ресторанти, туризъм и транспорт. Не толкова работещи обаче се оказаха икономическите мерки (заеми и грантове в подкрепа на бизнеса), които поради различни причини (тежки процедури, административни спънки, нерационални ограничения, непосилни условия за кандидатстване) в крайна сметка, или стартираха с голямо закъснение, или имаха ограничен обхват и нисък икономически ефект.

КНСБ е недоволна и от отпадането на мярката за защита от Ковид-19 по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за предоставяне на подкрепа за малкия и среден бизнес, свързана с реорганизация и адаптиране на работните места и промени в работния процес. По програмата бяха предвидени грантови средства в размер на 78 млн. лв. за средства за защита, хигиенизиране и дезинфекция, вентилация, филтри, софтуер за отчитане на „работа от разстояние“. 

"Предложеният в Бюджет 2021 пакет от мерки за борба с Ковид-кризата е амбициозен като обем (3 049,4 млн.лв.) и добре балансиран като направления (за подкрепа на доходите, за възстановяване на икономиката и бизнеса, за здравни и противоепидемични мерки). В същото време обаче остават резерви по отношение на конкретните инструменти, през които те ще бъдат прилагани", се акцентира в анализа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във