Банкеръ Daily

През третото тримесечие:

Само две страни в ЕС отчитат по-слаб ръст на БВП от България

Българската икономика нараства през третото тримесечие с 4.3% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен рекорден спад от 10.1%, показва експресна оценка на Националния статистически институт.

На годишна база БВП се свива с 5.2%, но след спад с 8.6% през периода април-юни. Тогава бе отбелязан най-големият икономически спад в нашата страна от началото на 1997 г. насам. Причината е тривиална - въведените строги карантинни мерки за ограничаване на първата вълна на пандемията от коронавирус.

Основните причини за регистрирания икономически ръст през третото тримесечие са увеличението на крайното потребление с 9.8%, както и бруто образуването на освен капитал с 4.3 на сто.

Същевременно Евростат публикува данните за икономиката в ЕС, еврозоната и някои от отделните страни членки през третото тримесечие. На тримесечна база брутният вътрешен продукт в еврозоната е нараснал с 12.6 на сто, а в целия Европейски съюз - 11.6%

Страните с най-голям икономически растеж през третото тримесечие са Франция (повишение с 18,2% спрямо второто тримесечие), Испания (с 16,7%), Италия (с 16,1%) и Португалия (с 13,3%).

Любопитното е, че по-слаб растеж на тримесечна база от нашата страна отбелязаха само Финландия (с 2.6%) и Литва (с 3.7%), а Швеция също регистрира ръст от 4.3%, колкото и България.

На годишна база статистиката също не е много обнадеждаваща. Пет страни членки на ЕС регистрират по-голям спад на БВП на годишна база спрямо понижението с 5.2% в България, докато 13 от останалите членове на съюза са отбелязали по-малко свиване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във