Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Само 5 % от бързите заеми били лоши

Според данни на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране около 5% от бързите кредити, предоставени у нас, са лоши и хората не успяват да ги върнат навреме. За да са сигурни, че ще получат парите си обратно, фирмите за мигновени заеми почти винаги изискват гарант по договора. Това обаче може да оскъпи кредита двойно. 

Основният проблем на пазара на бързите кредити, според работещите на него, е, че хората не четат достатъчно внимателно с  какво се съгласяват, когато подписват съответния документ - например  такси за гарант, за просрочие, за бързина. По закон  фирмите за бързи кредити могат да начисляват лихва най-много до 50 процента. За тези, които не успеят да си намерят гарант, фирмите предлагат това като услуга - специално дружество, което  гарантира за клиента.

"Ако всички други наоколо социално са го изключили и не го подкрепят в този момент, има една компания, която си слага главата в торбата за това. За мен е логично при този риск това да има и съответната цена", обясни председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

"Таксата гарант обикновено е в рамките на 200-300 лв., а именно тези такси, а не лихвата  оскъпяват тези кредити. При заем 250 лв. за срок на изплащане един месец общото оскъпяване на кредита от лихви и такси не бива да надвишава 8-9 лева", уточни Десислава Николова, финансов анализатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във