Банкеръ Daily

Финансов дневник

Само 10% от даренията за Ватикана всъщност отиват за бедните

Всяка година католиците по света даряват десетки милиони долари на католическата църква. Епископите увещават верните да подкрепят слабите и страдащите чрез основния благотворителен призив Peter’s Pence на папа Франциск.

Това, което църквата не казва обаче е, че по-голямата част от тези пари - над 50 милиона евро годишно - се използват за запълване на административния бюджетен дефицит на Ватикана, докато едва 10 на сто от даренията, предназначени за бедните и нуждаещите се, се изразходват за благотворителност. За това съобщиха източници, запознати с въпроса, пред Wall Street Journal.

Изданието посочва, че използването на тези дарения за бюджета "предизвиква безпокойство сред някои църковни водачи на католическата църква", както и че "вярващите се заблуждават за използването на техните дарения, което може допълнително да навреди на доверието във финансовото управление на Ватикана при папа Франциск”.

В момента най-малката суверенна държава в света е вплетена в скандал за непрозрачни инвестиции в недвижими имоти в Лондон, който предизвика борба за власт в рамките на Ватикана и доведе до уволнението на главния финансов регулатор на страната.

Междувременно Светият престол се бори с нарастващия бюджетен дефицит, а папата предупреди кардиналите за „тежкото въздействие“ върху икономическото бъдеще на страната. Продължаващите финансови проблеми на Ватикана отразяват липсата на напредък в подобряването на управлението и финансите, след като папа Франциск беше избран през 2013 г. с мандат за "основен ремонт" след обвинения в корупция и некомпетентност.

Съгласно църковното законодателство Peter’s Pence е на разположение на папата, като той може да използва конкретните дарения по какъвто и да е било начин, стига това да е в полза на неговата служба. В уебсайта се посочва, че „Peter’s Pencе допринася също за подкрепата на апостолския престол, както и за дейностите на Светия престол“, като набляга на тези, свързани с „населението, хората и семействата в нужда“.

Източниците на Wall Street Journal посочват още, че към момента общите активи на Peter’s Pence възлизат на около 600 милиона евро, което е спад от около 700 милиона евро, откакто Франциск е станал папа, до голяма степен поради неуспешни инвестиции. Междувременно дефицитът за 2018 г. е скочил двойно до 76 млн. долара при размер на целия бюджет от 333 млн. долара.

Дарнията се събират всяка година от римокатолическата църква през месец юни. Уебсайтът www.peterspence.va описва това като "жест на милосърдие и начин за подпомагане дейността на папата в полза на най-бедните и на църквите в затруднение." Раздел, посветен на „реализираните проекти“, съобщава за раздадени безвъзмездни средства, като например 100 000 евро помощ за оцелелите от земетресението през миналия месец в Албания или 150 000 евро за засегнатите от циклона Идай в Югоизточна Африка през март.

От пресцентъра на Ватикана не са отговорили на исканията за коментар.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във