Банкеръ Daily

Финансов дневник

Салвини заплаши с оставка, ако правителството не съкрати 10 млрд. евро данъци

Италианският вицепремиер Матео Салвини заплаши да напусне правителството, ако то не може да съкрати 10 млрд. евро данъци, съобщава Ройтерс. Изказването на Салвини идва в момент, когато Италия преговаря с Брюксел за преразглеждане на бюджета, за да предотврати дисциплинарна процедура на ЕС, предизвикана от прекомерно високия дълг на страната.

Окуражен от силното представяне на неговата крайно-дясна партия "Лига" на европейските и на местните избори, Салвини поиска намаляването на високата данъчна тежест на Италия да се превърне в основен приоритет за правителството. "Проблемът е, че няма сериозни данъчни облекчения, които биха могли да бъдат на стойност под 10 милиарда евро," каза Салвини пред изданието Corriere della Sera и добави: "Италия се нуждае от смела данъчна реформа. Моят дълг е да я проведа...ако не ми позволят да го направя, ще се сбогувам и ще си тръгна."

Правителството, съставено от коалицията "Лига" и Движението "Пет звезди", настоява за намаляване на данъците, което според него ще помогне да се съживи слабото развитие на Италия. Салвини заяви, че би бил щастлив да използва всички бюджетни съкращения през 2019 г., за да намали държавния дефицит тази година. Рим разчита на икономии от най-малко 3 милиарда евро тази година, за да намали бюджетния дефицит за 2019 г. от настоящите 2,4 процента до 2,1-2,2 процента.

Правителствените източници съобщиха на Ройтерс, че истинската пречка в преговорите с ЕС е бюджетната рамка за 2020-а година. Премиерът Джузепе Конте смята, че ще стане ясно през следващите дни, дали Европейският съюз ще настоява за ангажименти и по отношение на бюджета за следващата година.

Правителството също така обеща да избегне планираното увеличение на данъка върху добавената стойност, от което следващата година се очакват 23 милиарда евро допълнителни приходи.

Конте оспори прогнозите на Европейската комисия и изрази увереност, че Италия ще може да избегне дисциплинарни действия. „Правилата трябва да бъдат спазвани, но аз оспорвам техните оценки за растежа, защото разполагам с числата. Актуализацията на бюджета (която правителството ще представи в сряда) съдържа тези цифри”, каза той. „Що се отнася до правилата, за тях има политическо измерение и бих искал да мога да обсъждам такива правила. ... никога не съм мислил, че могат да започнат (дисциплинарна) процедура и аз все още вярвам в това. "

Комисията очаква дългът на Рим да нарасне още повече над тавана на ЕС от 60% от БВП, като към момента той е 132%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във