Банкеръ Daily

Финансов дневник

Салвини: "Монте Паски" може да стои стабилно на двата си крака

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" - Матео Салвини - заяви, че спасеният с държавни средства кредитор "Банка Монта дей Паски ди Сиена" може да продължи да съществува самостоятелно като се обедини с по-дребни италиански партньори".

Най-старата банка в света, която бе спасявана нееднократно с пари на данъкоплатците, "вече има сили да стои сама на двата си крака и да бъде рентабилна", коментира в интервю на 19 септември Салвини - един от водачите на дясната коалиция, която се очаква да спечели извънредните избори на Ботуша през този уикенд. Той е убеден, че кредиторът може да се превърне в "център на третата по големина италианска банкова група" като се обедини с кооперативни и взаимни кредитори.

Базираната в Сиена "Монте Паски" иска да набере свеж акционерен капитал в размер на 2.5 млрд. евро и да съкрати около 4 хил. работни места. Италианското правителство не успя да спази определения от Европейския съюз краен срок за продажба на контролния си пакет от акции до края на миналата година след като преговорите за придобиване на проблемната банка от "Уникредит" се провалиха.

Салвини, който е гласовит противник на плана за продажбата на "Монте Паски" на "Уникредит", заяви в интервю, че "в Италия няма банкова група, грижеща се за дребния и среден бизнес" - типа дружества, които традиционно подкрепят партията му. И една реформирана и оздравена кредитна институция може да запълни този пропуск, ако получи достатъчно време да се реформира.

"Монте Паски" е финансово бреме за Рим още от първата спасителна акция през 2009-а в разгара на спираловидната криза на проблемните заеми и сделките с финансови производни. Банката се бореше да реализира достатъчно печалби, особено предвид ограниченото пространство за маневри по набора от условия, поставени от ЕС в замяна на национализацията й през 2017-а. Евентуално успешно увеличение на банковия капитал, което трябва да започне в средата на октомври, ще е жизнено важно за преструктурирането на кредитора и ще позволи на правителството да продаде дела си.

Маурицио Лео - главен икономически консултант на един от лидерите на десноцентристката коалиция - Джорджия Мелони, поиска отлагане на процеса по набирането на капитал с мотив, че планът трябва да изчака да се формира ново правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във