Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сагата с прането на руски пари стигна до най-големите банки в света

Прането на пари е феномен при много банки. Наскоро бе разкрито, че естонския клон на датската Danske Bank е бил хъб за пране на пари - схема, в която участват руски и източноевропейски клиенти. Но Danske Bank не може организира подобна схема сама. Голяма част от парите са били платени в американски долара, а за тази цел тя имала нужда от помощ от други банки. Банки, които имат достъп до Fedwire - Електронната система за сетълмент на Федералния резерв. Или иначе казано, от големи банки. 

Според изданието Forbes изглежда, че четири големи банки са помогнали на естонския клон при тези транзакции. J.P. Morgan, Bank of America и Deutsche Bank са правили трансфери от името на клиентите на естонския клон на Danske Bank. Wallstreet Journal на свой ред уточнява, че и клонът на Citigroup в Москва също е извършвал подобни транзакции.

"Но колко голяма отговорност носят тези банки за тези трансфери? Може ли основателно да се очаква да знаят или да подозират, че парите са мръсни?", пита Forbes

Всъщност в случая с Danske Bank една от кореспондентските банки - J.P. Morgan, още през 2013 година дава сигнал за съмнения относно трансферите към Danske Bank Estonia. Тогава тя се оттегля от клиентските си отношения с финансовата институция в балтийската страна.

Въпреки предупрежденията от Deutsche Bank продължават да извършват трансферите от името на естонската Danske Bank, както и Bank of America, която заема мястото на J.P. Morgan.

От 2014 г. нататък, според "Блумбърг", Deutsche Bank започва да отказва да прави трансфери, които изглеждат особено досадни. Но потокът от сделки не пада драматично до 2015 г., когато Bank of America и Deutsche Bank прекратиха взаимоотношенията си с Danske Bank Естония - Bank of America през май и Deutsche Bank през септември. В доклад на Датския финансов надзорен орган (FSA) се казва, че служител в една от тези банки е предупредил за подозрителните клиенти на естонския клон. По неофициална информация става дума за служител на Deutsche Bank.

Forbes напомня и за 2013 година - по това време Deutsche Bank чрез своя московски клон е прала руски пари, а през миналата година заради разкритията плати глоби на стойност 630 млн. долара на регулаторите в САЩ и Великобритания. 

След старта на разследването тази година германският регулатор BaFIN настоя Deutsche Bank да предприеме незабавни мерки за предотвратяване на "прането на пари". От институцията не посочиха, че това решение е свързано със скандала около Danske Bank, но повдигна въпроса за ситуацията в германската банка.

Разследването на естонския скандал за изпиране на тези пари е едва в началото си. Има много, много повече неща, които все още не са разкрити. Но вече се появи едно твърде добре познато име. Странно как винаги, когато става въпрос за някаква сенчеста дейност, Deutsche Bank е наблизо?"

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, американските и британските органи за борба с корупцията вече разследват дейността на естонския клон. Твърди се, че финансовата институция е оперирала с 30 млрд. долара руски пари чрез сметки в Естония само през 2013 година. Руски и британски субекти доминират в списъка със сметки, използвани за извършване на финансови транзакции за 200 млрд. евро чрез клона на Danske Bank в Естония в периода 2007-2015 година, като от датската банка заявиха, че много от тези транзакции изглеждат подозрителни.

Главният изпълнителен директор на Danske Bank Томас Бьорген подаде оставка след приключване на поръчано от банката разследване, което показа, че в естонския ѝ клон е имало редица пропуски в контрола и спазването на правилата. Бьорген отговаряше в периода 2009-2012 година за международните операции на Danske Bank, включително за тези в клона на банката в Естония

Датско издание съобщи през юли, че банката е изпрала около 8.3 млрд. долара в Естония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във