Банкеръ Weekly

Финансов дневник

С високите такси банките губят живата връзка с клиента

Преводите на хартия двойно по-скъпи от онлайн банкирането

S 250 963930a7 7430 452f ab16 6cd6ae34c93b

Двойно по-високи са банковите такси при операции, извършвани в клон от тези при онлайн банкиране, показа проучване на „БАНКЕРЪ”.  Вследствие на това в момента има случаи, в които при превод на малки суми цената за операцията е по-висока от стойността на парите, които се прехвърлят от сметка в друга.

Банките обясняват увеличението на тарифите при работа на място и с хартия с

намаляването на посещенията в офисите им,

заради коронавируса. Това пък породило нагласата да свият клоновата си мрежа, поддържането на която струва скъпо. Причината е, че заради ниските лихви приходите им се топят, а заради пандемията и паричните потоци към финансовите институции са силно редуцирани. Вследствие на това в момента банките печелят единствено от таксите, които налагат за финансови операции. 

Аналитици пък обясняват поскъпването с пореден тласък на дигитализацията и удобната конюнктура това да стане точно по време на карантината.

В навечерието на Коледа поне три банки вдигнаха месечната такса за поддържане на разплащателна сметка. БАКБ от 15 декември повиши таксата от 2.90 лв. на 3.20 лева. Въвежда и комисионна за

внасяне на пари в брой във всякакви сметки,

включително в спестовен и детски влог. За суми от 3000 лв. таксата ще е 0,50 лв., а след това е 0.15% до 0.18% от сумата. Повишение с 0.50 евро има и за теглене на пари в брой от еврови сметки. Въвежда се и такса от 5 лв. за повторна регистрация в новата платформа за дистанционно банкиране БАКБ Онлайн.

Месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка в Токуда Банк също се повиши с 0.50 лева предпразнично. Така за сметки без карта вече всеки месец ще се удържат 3 лв., а когато сметката е в комплект с дебитна карта на банката - 2.50 лева. Токуда банк повишава също така месечното обслужване за кредитните си карти MasterCard Standard от 3.50 лв. на 4 лева.

Инвестбанк вдига с 0.30 лева месечната такса за поддръжка на основна карта до 2.50 лева от 29 декември. А за справка на наличност по сметка от ATM ще се удържат 0.25 лв. при сегашни 0.10 лв.

В началото на 2021 г. Банка ДСК повишава таксите по дебитните си карти - тегленето на пари от АТМ вече ще се таксува с 1.50 лв. вместо 1.20 лв., поскъпва и тегленето на пари от карта на гише на банката, както и справките за наличност от банкомат - от 0.30 на 0.40 лева.

Промяна има и в

таксата за теглене на пари в наличност

за всяка транзакция. За суми до 2000 лева/EUR 1000 (вкл.) ДСК ще ни таксува с 0.50% върху цялата сума, вместо досегашните 0.45 процента. С 0.05% е увеличението за теглене на суми над 2000 лева/EUR 1000. Увеличение с 0.30 лв. има и за теглене на пари в наличност с дебитна карта в България от АТМ на други банки или новата такса е 0.90 лева.

Експертите съветват редовно да се проверяват съобщенията за промени в тарифите, които банките са длъжни да публикуват на сайтовете си, за да може клиентът да е наясно коя услуга колко струва и да си спести неприятни изненади.  

Поредният скок на таксите започна обаче още през октомври. Вече почти всички банки начисляват по 4 лв. за междубанков превод, нареден на гише, а в четири от тях  - Уникредит Булбанк, Пощенска, Банка ДСК и Инвестбанк, от няколко месеца тази такса е 5 лева. Само преди година средната такса за междубанкови преводи в левове бе на нива малко над 3 лв., а преди две години - под 2.50 лева. Някои трезори през тази година дори

увеличиха таксите за вътрешни преводи по сметки на клиента.

Значително по-евтини са преводите при онлайн банкирането - те варират от 0.80 лв. до 2 лв., като преобладаващата такса е около 1 лев. За електронна транзакция на суми над 100 000 лв. таксата най-често е 12-13 лева.

Бавно и полека се вдига и цената на откриване и обслужване на сметки, като това продължава да се случва и в момента. Само преди година средната цена на месечното обслужване на сметки бе 2.40 лв. по данни на БНБ. В момента най-скъпа тази услуга е в Прокредит банк и Инвестбанк - съответно 10 лв. и 4.50 лв. Уникредит, ДСК и Пощенска банка вече събират по 4 лв. месечно за обслужване на разплащателни сметки, Райфайзенбанк и ЦКБ - вземат по 3.50 лв., а ОББ - 3 лева. Останалите банки все още държат месечни такси под 3 лв. по разплащателни и спестовни сметки.

Повишават се и таксите за внасяне и теглене на пари на каса. Много банки доскоро

изобщо да не таксуваха внасянето на по-малки суми,

но сега вече начисляват между 1 и 2 лв. - при ОББ и ПИБ. 

От октомври и Банка ДСК въведе такса 1 лев при внасяне на суми до 3000 лв. по разплащателни и безсрочни спестовни сметки. Уникредит направи това със срочните депозити през май. При внасяне на суми по-големи от 3000 лв. се начисляват и 0.2% за горницата, включително когато парите се внасят на падежа. Това се случва на фона на обявената по-рано през годината нулева лихва върху депозитите, независимо от тяхната срочност.

Минимум 4 лв. взимат вече почти всички банки при теглене на пари в брой от сметки. Ако изтеглената сума е по-голяма от 2000 лв. таксата скача - варира от 0.4% до 0.7% от теглената сума, като в повечето банки няма таван на тази такса.

През последните месеци вече почти всички направиха

таксата за теглене от собствен банкомат

0.30 лв., а от друга банка - 1.30 лв. Преди година тегленето на пари от АТМ на банката-издател на картата струваше средно 0.20 лв., а от банкомат на друга банка бе под 1 лев.

Законът за платежните услуги задължава банките да обявят поне 2 месеца предварително всяка промяна в тарифите и общите условия. Целта е всеки, който не приема планираните промени, да има време да се откаже писмено от сключения договор преди да влязат в сила промените, без да дължи обезщетения или неустойка за това. Откриването на тези уведомления на интернет страниците на банките обаче е задача с повишена трудност. А често информацията се представя в такъв вид, че изобщо не става ясно къде точно е промяната в публикуваните огромни таблици.

 

Такси за банкови преводи (в лева)

Банка   ОПХ       ЕПХ        ОПЕ       ЕПЕ

Банка ДСК         5             20           2.50       13

Булбанк              5             20           1             14

Пощенска          5             21           1.20       10

Райфайзен        4             20           1.20       10

ОББ       4             20           1.20       10

 

Легенда:

ОПХ - обикновен превод на хартия

ЕПХ - експресен превод на хартия

ОПЕ - обикновен превод електронно

ЕПЕ - експресен превод електронно

Facebook logo
Бъдете с нас и във