Банкеръ Weekly

Прокурор Гешев едно към едно:

С рухването на КТБ спасихме пет милиарда!

С тази шокираща констатация шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев обобщи резултата от разследването за фалита на Корпоративна търговска банка. На специален брифинг в четвъртък (20 юли) Гешев и говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова представиха изводите на държавното обвинение в досъдебното производство за източване на КТБ. Същия ден обвинителният акт в обем от 1360 тома с 210 000 страници беше внесен в Специализирания наказателен съд.

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица начело с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, както и двама бивши подуправители на БНБ - Цветан Гунев и Румен Симеонов, и шефката на надзорен екип Славияна Данаилова-Велева. Сред останалите обвиняеми са одиторите Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев,  завеждащата вътрешния одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова. Обвиняеми са и бившите изпълнителни директори Александър Панталеев, Георги Христов и Илиан Зафиров. Останалите обвиняеми са служителите на КТБ Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Георги Зяпков. 

Делото е със смазващ обем - спор няма. Ако с репликата "С рухването на КТБ спасихме пет милиарда" Гешев се бранеше от неудобните въпроси на медиите, то тезата му за станалото с КТБ е неизменната отпреди три години. А именно: "КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история. За пръв път има щета, която е съизмерима с процент от БВП на страната. С тези пари можеше едновременно да се превъоръжи армията ни и да се достроят всички магистрали".

Отделен въпрос е, че тук не се посочва нито какъв точно процент е щетата спрямо БВП, нито колко ще са парите за превъоръжаване на армията. От прокуратурата се очаква все пак не емоции и литературно творчество, а факти и доказателства. Оттук насетне започват странностите - разбирайте ги, както искате.

Според Гешев прокуратурата е единствената служба, която си е свършила качествено работата към онзи момент - визира погрома над КТБ. Тя нямала участие в полицейското нахлуване от 13 юни 2014 г. в сградата на бул. "Цар Борис III", при което бяха претърсени офиси на дружества с кредити от КТБ. Припомняме, че мащабното теглене на пари от КТБ започна същия ден, а прокуратурата излезе с официално съобщение, в което обясни акцията с образувано досъдебно производство и дадени от съда по искане на разследващите разрешения за претърсване и изземване на доказателства.

Коментарът е излишен, но пък шефът на спецпрокуратурата припомня, че са обискирани фирмени, а не банкови офиси. Разследващите нямали вина, че същата сграда (на "Цар Борис ІІІ") била ползвана като клон на КТБ и в нея имало офиси на Цветан Василев. Така е, но тъкмо това гръмна като новина и в продължение на една седмица никой държавен орган не направи опит да спре нагнетяващата се истерия. Защо трябваше да се нахлува по този начин в офиси на кредитополучатели без просрочени кредити никой не разбра. Нито пък стана ясно иззети ли са от тях кредитни досиета, чието местонахождение би трябвало да е у кредитора, а не у кредитополучателя.

Ако още не сте разбрали, ето и най-важното. То е, че погромът над КТБ не е причинил загуби от 5 млрд лв., а напротив - спестил е загуби в същия размер. Държавното обвинение позволи обяснението, че "ако не бяха се случили тези неща през 2014 г., тази банка щеше да рухне по естествен начин като всяка пирамида". По математически модел било изчислено дори кога ще настъпи това бъдещо не/сигурно събитие - "в края на 2016-а - началото на 2017 година". Сметнали и загубите от програмираното рухване - "10 и повече милиарда лева". И оценили, че последствията за държавата и за банковата система в такъв случай щели да са "непредвидими“.

Излиза, че събарянето на КТБ е навременен и премислен държавнически акт за спасяване на страната от финансова катастрофа. На въпроса на в. "БАНКЕРЪ" защо не са предприети предвидените в Закона за кредитните институции надзорни мерки от страна на Централната банка, с които да бъдат коригирани рисковите практики в КТБ, Гешев и Арнаудова отговориха така: "Пирамиди не се спасяват". А вложителите, сред които цели сектори от икономиката?! 

Обвинителната теза на разследващите

е пример за апетита, който идва с яденето. Прокурор Гешев припомни, че по делото вече не се разследва само липсата на касова наличност от 205 млн. лева.

Основният предмет на разследване е присвояване на 2.5 млрд. лв. от организираната престъпна група начело с Цветан Василев, както и престъпления по служба на лица от банковия надзор начело с тогавашния му шеф Цветан Гунев. Не получихме отговор обаче и на друг въпрос - как ще бъде доказано присвояване на въпросните милиарди, щом като те са предоставени в рамките на кредитна дейност, разрешена с лиценз на банката, а размерът на обезпеченията не е основание за наказателно преследване.

В старанието си да докаже оздравителното действие на погрома прокуратурата увери, че преди него КТБ нито е била здрава, нито е била системна, "а в последните години от съществуването си не е и банка". Можело да бъде определена като като "пирамида", "инвестиционна схема", "неустойчив бизнес модел", "финансова къща и личен портфейл на мажоритарния собственик на банката".

Обстоятелството, че до удара нямало просрочени кредити, не било от значение, тъй като те били обслужване чрез теглене на нови кредити. Добрите показатели не отразявали лошото й състояние, а реалните й активи, заради които беше съборена, не били чак толкова големи.

Оказа се, че покрай числата за огромния обем на делото разследващите не помнят основни неща. Не знаели за прокурорска проверка от 2010 г., водена от бившия апелативен прокурор на София Ангел Илиев, която установява, че "Нова Българска медийна група", собственост на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, е имала кредити от КТБ. Но пък Гешев увери очаквано, че няма абсолютно никакви данни източената КТБ да е финансирала фирми, свързани с депутата от ДПС и майка му.

Арнаудова и Гешев казаха, че тогава били само редови прокурори, а лавината от въпроси

за ролята на преуспелия млад мъж Пеевски

беше отбита подобаващо: "В резюмето на обвинителния акт ги няма и г-н Путин, и г-н Обама". Бившият гуверньор Иван Искров нямал отношение към надзора, а основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов не бил сред обвиняемите, тъй като нямал участие в отпускането на кредити. Това дали има участие в яденето на парите и какво е, е оставено без отговор - на заден план, удобно.

Видните прокурори не знаели и за финансиране на политици - освен на Николай Бареков, чието име Гешев не назова с аргумента, че би било некоректно. Но пък установили, че извън схемите за кредитиране на дружества, свързани с Цветан Василев, "милиард - милиард и половина лева са раздадени в пликчета, торбички и чувалчета под формата на корупция". Тези, дето са ги взели обаче, остават неназовани. Именно този бил предметът на други 22 разследвания, отделени от голямото дело. Не се знае на какъв етап са тези дела, тъй като по тях си имало наблюдаващи прокурори.

Публикуваното по-рано на сайта на прокуратурата резюме на обвинителния акт по делото е в същия тон. Вместо да наблегне на наказателноправния аспект, то рисува картина, която да подготви, подгрее и шокира широката публика. Такова е и наименованието му: "Общ поглед върху "Модела КТБ". Именно там е написано, че ако беше рухнала по-късно, тази "схема на Понци" би довела до фалита на държавата. Посочва се изрично, че целта е да се опишат всички извършени престъпления, за да бъдат разбрани, и за да бъде даден максимално честен и пълен отговор на поставените от гражданското общество въпроси. Само че е изпуснато най-важното:

Кой събори банката?

Но пък е направен впечатляващ портрет на Цветан Василев. От него става ясно, че възходът на банката и характеровите му особености го довели "до съзнанието за човек, без който икономиката и страната трудно могат да функционират и да се придвижват напред". Всичко това ще трябва да бъде защитено публично в съда. "Не се съмнявам в българския съд. Очаквам бързина“, изрази оптимизъм Иван Гешев. Но умерен, защото "задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност на това с дизелов двигател да се кацне на Луната". Остава да се поздравим с успеха, защото всичко е наред - 5 милиарда изчезнаха, но понеже можеше да изчезнат 10, проблем всъщност няма.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във