Банкеръ Daily

Финансов дневник

С отмяна на плоския данък БСП ще намалява неравенствата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова за пореден път потвърди желанието си за отмяна на плоския данък и замяната му с прогресивна скала. Това се превръща в още една червена линия между БСП и ГЕРБ, след като действащите управляващи заявиха, че искат да запазят данъците на сегашните им нива. 

Нинова лансира плановете си за промяна на данъчната система като мярка за намаляване на неравенствата. 

"Ние сме определили кои групи са най-засегнати от това неравенство - работещи млади семейства с деца. За тях предвиждаме семейно подоходно облагане. Това ще им намали данъка с по 500 лв. от облагаемата основа за всяко дете, ако са работили и са си внасяли осигуровките. Другата най-уязвима група са пенсионерите. Знаете, нашата политика за преизчисляване на всички пенсии и резултатът ще бъде между 20 и 30 %. От семейното подоходно облагане 789 хил. семейства ще бъдат облагодетелствани. Що се отнася до плоския данък - предлагаме прогресивна скала, от която 120 хил. български граждани ще плащат по-висок данък, 3.5 млн. ще плащат досегашния сега данък от 10 %. Също гледаме на това като начин за намаляване на неравенствата", заяви соцлидерката пред bTV. 

Корнелия Нинова изреди и още няколко предизборни обещания в опит да надцака конкуренцията - БСП би дала данъчна ваканция на фирмите, например чрез опрощаване на данък сгради и такса смет, които по думите й не бива да се плащат, след като фирмите не работят.

За домакинствата БСП са предвидили месечна безвъзмездна помощ от държавата.

"Мнозинството са взели един кредит, за да погасят друг. Това води ли до по-добър живот и по-високо качество на живот. Спечелвайки изборите, ще направим месечна безвъзмездна помощ от държавата на домакинство. Случи се в Гърция, Италия, Испания. В половин Европа държавниците го направиха. Тук кредит - върху кредит. Има много алтернативи, доказани европейски, модерни практики за помощ на икономиката и на социалната система. Уви, правителството не се справи", заяви още Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във