Банкеръ Weekly

Финансов дневник

С МВФ обсъждаме растежа и труда

Предприети са мерки да се минимизира неизпълнението на приходите в бюджета и смятаме, че рисковете са овладяеми. Това заяви заместник-министърът на финансите Людмила Елкова на встъпителната среща с представителите на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) у нас, проведена на 27 юни. Другият заместник на Чобанов - Людмила Петкова, допълни, че е разработен план за действие с конкретни мерки за повишаване събираемостта на бюджетните приходи и намаляване на административната тежест за бизнеса.


Мисията на МВФ е водена от Мишел Шенън, като експертите ще бъдат в България до 3 юли и ще се срещнат с екипи от Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция Митници и Българската народна банка.


Ръководителят на мисията на МВФ Мишел Шенън заяви, че основният фокус на фонда по време на срещите ще бъде икономическият растеж на страната и развитието на пазара на труда.


Заместник-министър Елкова представи краткосрочните мерки, които правителството е предприело в социалната сфера и за подобряване на бизнес средата. Тя отбеляза, че ще бъдат преразгледани административните и регулаторните режими и такси, като ще се ускори и въвеждане на повече електронни услуги от администрацията. Сред средносрочните приоритети заместник-министър Елкова посочи намаляване на младежката безработица, пакет от закони за защита на потребителите, въвеждане на швейцарското правило за актуализиране на пенсиите през 2014 година.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във