Банкеръ Daily

Финансов дневник

С кворум на ръба ГЕРБ силово прокарва Бюджет 2021 в парламента

Управляващото мнозинство събра от втория път минимално изискуемия кворум от 121 присъстващи депутати, за да започне пленарното заседание. БСП и ДПС не се регистрираха за заседанието, затова кворумът "на ръба" бе събран от втория път с помощта на независимите депутати. При първата регистрация в залата имаше едва 118 депутати.

На този фон, изненадващо председателката на парламента Цвета Караянчева предложи промяна в програмата за заседанието и включването на първо гласуване на т.нар. два малки бюджета - на общественото осигуряване и на здравната каса, както и "големият" държавен бюджет за 2021 година. Това се случва по-малко от 24 часа, след като проектобюджетите бяха разгледани в ресорните парламентарни комисии. 

От БСП настояха точката да отпадне от дневния ред, защото е в нарушение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Социалистът Филип Попов заяви, че законопроектите трябва да бъдат внесени не по-рано от 24 часа от гледането им на комисия.

Председателят на парламента Цвета Караянчева му отговори, че ако депутатите от БСП присъстват на председателските съвети ще знаят, че тази тема е била обсъдена и е била взето единодушно решение.

"Ситуацията е съвсем различна от нормалната", аргументира се Цвета Караянчева.

Филип Попов отговори, че Председателският съвет няма правомощия да нарушава правилника, но бе контриран от парламентарната шефка, че ако е присъствал в залата, е можел с вота си да изрази своето несъгласие.

"Залата е приела този дневен ред и ще работим по него", категорична бе Цвета Караянчева.

В крайна сметка пленарната зала отхвърли предложението на Филип Попов точката да отпадне.

В пленарната зала бе проведена и поименна проверка за наличие на кворум, тя установи присъствието на 130 народни представители. В тази сметка обаче попадат и имената на депутатите от БСП, които докато продължаваше проверката напускаха залата. 

БСП обяви, че ще сезира Конституционния съд за нелегитимна поименна проверка.

Според Караянчева обаче нарушение няма - "в момента, в който обявих поименна проверка, цитирах имена на колеги, които бяха в залата и те надлежно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези колеги, те бяха в зала и бързаха да излязат през вратата. Всички останали колеги, на които прочетох имената, бяха в зала".

Пленарното заседание продължава.

Очаквайте подробности на banker.bg

Facebook logo
Бъдете с нас и във