Банкеръ Daily

Финансов дневник

С кои финансови услуги трябва да внимаваме?

Паралелно с лицензираните инвестиционни посредници, управляващи дружества и инвестиционни схеми, одобрени и надзиравани от регулатори, съществуват и най-разнообразни фирми, предлагащи финансови и инвестиционни услуги. За какво трябва да внимаваме и докъде стигна сагата с „Интерактив кампъни” разказаха пред БНТ Марио Гаврилов, директор "Връзки с обществеността и протокол" в КФН, и Калин Клисаров, квестор на компанията с отнет лиценз „Интерактив кампъни”.

Калин Клисаров посочи, че в последните два месеца е квестор на „Интерактив кампъни”. Той увери, че клиентите на компанията, чиито искания все още не са удовлетворени, със съдействието на КФН, както и на усилията на предходните квестори, ще получат парите си. Клисаров подчерта, че клиентите трябва да представят доказателства за притежаваните от тях средства. "Клиентите също така имат възможност да предявят исканията си и по съдебен ред чрез установителен иск, чрез директна парична претенция или да се снабдят с доказателства по съдебен ред чрез иск за обезпечаване на доказателства, който е и най-бюджетният вариант за клиентите, тъй като е с фиксирана такса, която не надвишава 50 лв."

Марио Гаврилов обясни, че в този случай, както и във всички останали, в които се установяват неправомерни действия на фирми, които са инвестиционни посредници или се представят за такива, без да имат необходимия лиценз, КФН изпраща необходимите данни в Прокуратурата и в полицията, които са компетентните органи, които би следвало да се произнесат относно действията на юридическите и физическите лица, свързани с конкретните казуси.

Гаврилов посочи, че класическият случай на финансова измама е, когато Ви звънят по телефона и Ви уверяват, че на капиталовия пазар се печелят изключително лесно много големи суми в размер на печалбите от порядъка на 40-50%, от което хората се подмамват често. Много активни атаки към клиенти напоследък се забелязват и през фейсбук платформи. Особено притеснително е, че се появяват случаи на измамени чуждестранни граждани през онлайн платформи или след обаждане от територията на България, открои той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във