Банкеръ Daily

Финансов дневник

С евро или без евро у нас все ще има спорове

Националният план за въвеждане на еврото отново влезе в полето на политическите дрязги. Макар в дневния ред на правителството за днешното заседание (5 май) да имаше точка за приемането му, до това не се стигна. Ситуацията се нажежи още сутринта.

В началото на парламентарното заседание групата на "Има такъв народ" излезе с декларация, с която поиска планът да бъде обсъден в пленарна зала. Декларацията бе прочетена от председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. "Странно е, че този план не бе представен, да разбираме ли, че народните представители не искат да разглеждат Националния план за въвеждане на еврото, който е много по-съществен от Националния план за възстановяване и устойчивост. Странно е безмълвието на "Възраждане",  заяви Каримански.

В кулоарите на парламента, Тошко Йорданов от "Има такъв народ" продължи да защитава позицията на партията си. Според него нещо, толкова важно за държавата, няма как да бъде мине само само със санкцията на финансовия министър. "Финансовият министър Асен Василев се опитва да действа като самодържец във финансовата сфера, това е абсолютно недопустимо", коментира Йорданов.

Ясно е, че крайното решение за приемане на еврото трябва да е на парламента. Не за друго, а защото тази процедура изисква ремонт поне на 15-20 закона. 

Припомняме, че преди година, през юли, планът за въвеждане на европейската валута у нас беше публикуван за обсъждане. Заедно с това бяхме уведомени, че при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната.

Според този документ, който преди това е бил приет от Координационния съвет за подготовка за членство в еврозоната, въвеждането на европейската валута е с целевата дата 1 януари 2024 г. и без преходен период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във