Банкеръ Daily

Финансов дневник

С до 15 % са скочили таксите за най-разпространените банкови услуги у нас

С 10-15 % са скочили таксите за най-разпространените банкови услуги, отчитат от БНБ. Оказва се, че такса се иска не само, за да се открие или закрие банкова сметка, но и за всичко друго, коментира пред Нова телевизия финансовият анализатор Преслав Райков.

„Банковите такси започнаха да се повишават още преди година. Този процес е свързан с изключително ниските лихвени проценти в Европа, които са пренесени и в България. Банковата система в такава ситуация трябва да генерира приходи”, коментира Райков.

Анализаторът смята, че дейността на банките няма да се наруши заради коронавируса. „Паниката сред хората, такава каквато е в магазините, не трябва да се разпространява, не трябва да се теглят пари и да се запасяваме с прекалено много средства у дома”, посочи Преслав Райков. 

Както "Банкер" вече писа, обяснението за тази динамика е лесно - от 15 декември действат промените на европейско равнище, според които трансграничните преводи в евро поевтиняват. Тоест - таксите, начислявани от доставчика на платежни услуги (в случая банките) за трансгранични преводи, трябва да бъдат равни на таксите, начислявани при националните плащания.

Поведението на банките не бива да е изненада. Бе посочено, че съществува риск банките да направят опит да компенсират част от загубите си, като увеличат размера на таксите за национални операции или такси за обслужване на сметки. И те направиха точно това! Каква е реалната картина обаче се очаква покажат данните на БНБ за банковия сектор към края на декември 2019 година.

Тенденцията за ръст на таксите и комисионите се забелязва от няколко години. Този извод може да бъде направен от последния анализ на Комисията за защита на конкуренцията за банковите услуги у нас. Всъщност трендът на покачване на приходите от такси и комисиони следва този на нарастване на кредитите за домакинствата през периода. Отчетените приходи от такси и комисионни към 30 юни 2019 г. се увеличават с над 7% в сравнение с шестмесечието на 2018 г. и с малко под 26% в сравнение с шестмесечието на 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във