Банкеръ Weekly

Финансов дневник

С 50 лв. месечна вноска - 138 000 лв. на пенсия

Животозастрахователите минават в настъпление

Минаваме в настъпление, декларираха животозастрахователите. Това се случи на първата дискусия между представители на този бранш у нас и журналисти, организирана от Асоциацията на българските застрахователи. Срещата бе открита от Данчо Данчев - председател на управителния съвет на асоциацията.


Повечето представители на бранша заявиха, че ще разчитат нетолкова на реклама, а на директен човешки контакт. Голяма роля ще бъде отредена и на банките като дистрибуционни канали, както било на Запад. У нас през банковите клонове се харчат само полиците, директно свързани с кредитирането.


Хората от динамизиращия се бранш разбиха публично няколко мита, които се ширят из България.


Един от тях е, че животозастрахователните дружества не плащат обезщетения. Само през последната година компаниите са изплатили обезщетения на стойност близо 106 млн. лв., а за периода 2003-09 - 2012 г. у нас са изплатили 736 380 786 лв. обезщетения по полици Живот.


Друг мит е недостъпната цена на премията.


Усреднен пример с необвързваща и негарантирана допълнителна доходност сочи, че ако за новородено дете бъде сключена детска застраховка и близките му внасят по 50 лв. месечно, при навършване на 21-годишна възраст то ще разполага с минимум 12 500 лева. Ако пълнолетното дете продължи да внася по 50 лв. месечно, до 65-годишна възраст човекът ще е натрупал над 138 хиляди лева.


При застраховка Живот на кредитополучател, покриваща рисковете загуба на живот и трайна загуба на работоспособност, при размер на кредита 10 000 лв. премията, платима на застрахователя, е около 40 лв. годишно, а при кредит от 15 000 евро премията, платима на застрахователя, е около 5.5евро месечно, или 10.75 лева. Това е абсолютна гаранция, че ако се случи нещо с длъжника, той няма да остави в наследство на семейството си непосилни задължения.


Красноречиви примери даде Андрей Александров, шеф на Алианц България Живот. Той заяви, че на първи март тази година са изплатили 1.2 млн. лв. на починал наследник на клиент на банка, а в края на миналата година са изплатени 420 хил. лв. за загуба на трудоспособност.


Друго народопсихологическо схващане сред клиентите е, че на мен това не може да се случи. Статистиката у нас обаче сочи, че нараства процентът на пострадалите при пътни инциденти. Не са малко и случаите на потърпевши от трудови злополуки или сериозни заболявания. В най-трудните моменти от живота - при злополука, заболяване, необходимост от обезпечаване на близките, полицата Живот осигурява необходимите средства. Единствено манталитетът пречи на българина, казаха застрахователи, след като в бедна Индия проникването на животозастраховките е 4.5%, а у нас - само 0.4 на сто.


Основните послания, които представителите на бранша искат да отправят чрез журналистите към обществото, са свързани с това, че хората трябва да възприемат животозастраховането не като алтернатива и не само по време на криза, а като дългосрочна възможност и инвестиция в бъдещето.


От представените данни стана ясно, че застраховката Животноси множество ползи. Тя е гъвкав и достъпен начин всеки да си гарантира финансова подкрепа не само в ситуации, когато са застрашени здравето и трудоспособността или способността да се обезпечава стандартът на живот. Една спестовна застраховка Живот може да се окаже добър начин не само да се получат данъчни облекчения, но преди всичко да се спестят средства за годините след пенсиониране, когато основният доход се формира от пенсия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във