Банкеръ Daily

Финансов дневник

С 32 млн. лв. повече за капитала на „Студентски столове и общежития“

Във връзка с утвърденото от Министерството на образованието и науката (МОН) разпределение на отпуснатите от МС средства в размер на 100 млн. лв. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития, правителството одобри решение за увеличаване капитала на „Студентски столове и общежития“.

С 32 млн. лв. ще бъде увеличен капиталът на дружеството към МОН, в което са около 30% от студентските общежития в страната. Останалите 66 млн. лева, осигурени от правителството, ще бъдат разпределени между 13 държавни висши училища, които ще ремонтират общо 21 общежития.

Утвърдените за обновяване и модернизиране сгради, ползвани от студентите, са определени след съгласуване между МОН, Съвета на ректорите и националното представителство на студентските съвети.

През август държавата отпусна допълнителните средства до 100 млн. лева за стипендии и ремонт на студентските общежития. 

За последен път целеви средства за ремонт на студентските общежития са били отпуснати през 2008 година. Част от тях не са ремонтирани от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и на студентите се предлагат изключително лоши битови условия.

Последните опити за отпускане на средства за ремонт на общежитията са правени през 2018 година. Тогава по инициатива на народни представители и проведени срещи с ръководството на НПСС са договорени близо 30 млн. лева, които обаче не са били отпуснати.

В началото на следващата седмица ръководството на Националното представителство на студентските съвети ще проведе среща с министъра на образованието и науката, за да се обсъдят актуалните въпроси, свързани със стипендиите и ремонтните дейности на студентските общежития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във