Банкеръ Daily

Финансов дневник

С 13 млн. лв. увеличават разходите на Министерството на финансите за 2021 г.

Правителството е одобрило допълнителни разходи по бюджета на Министерството на финансите за 2021 година в размер на 13 млн. лева.

Средствата са необходим за изграждането и подобряването на инфраструктурата на територията на ГКПП „Златарево“, ГКПП „Калотина“ и ГКПП „Станке Лисичково“, за да отговарят на необходимите изисквания за качество и да се облекчи преминаването на моторни превозни средства и на пътници.

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за тази година.

И трите ГКПП на България се явяват външна за Европейския съюз граница.

ГКПП "Калотина" е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия и е един от най-натоварените. Изграден е и пункт за ветеринарен контролен. Този ГКПП ще бъде край на бъдещата автомагистрала А6-Европа, която ще свързва сръбско-българската граница с Българското черноморие. Пътният участък Калотина-София е част от паневропейския пътен коридор X (Ниш - София).

ГКПП "Станке Лисичково" и ГКПП "Златарево“ ни свързват с Република Северна Македония.

ГКПП "Златарево"  се намира в близост до Ново село в съседната страна и на около 25 км източно от град Струмица. Намира на около 20 км западно от град Петрич, а до ГКПП се стига по път III-198. Той е крайната точка на път А4, който свързва Скопие (през Щип, Радовиш и Струмица) с българската граница.

ГКПП „Логодаж“ (по-рано и ГКПП „Станке Лисичково“) се намира се край село Логодаж, на около 20 километра западно от Благоевград и на 10 километра източно от македонския град Делчево. От българска страна до ГКПП "Логодаж" се стига по път III-106. От македонска страна пунктът е крайна точка на път А3,  свързващ Охрид с българската граница през Битола, Прилеп, Велес, Щип, Кочани и Делчево. ГКПП "Логодаж" не е ремонтиран повече от 30 г., откакто е бил построен. Съоръжението има само по една лента за излизане и влизане, които се използват от леки и товарни автомобили.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във