Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ръстът на заплатите в България ще се забави през 2019 г.

Заплатите в България ще продължат да растат през 2019 г., но това ще се случва два път по-бавно в сравнение с предишните две години. Слабият износ ще продължи и през 2019 година и заедно с успокояването на вътрешното потребление ще забави ръста на българската икономика до 3 процента. Това е прогнозата на експертите от Euler Hermеs - световен лидер застраховането на търговски кредити.

Ръстът на индивидуалното потребление е свързан с намаляването на безработицата, което се очаква да продължи, но с по-незначителен темп - от ниво 6.2% за 2017 година, до прогнози за 5.3% за 2018 година и 5% за 2019 година. Същото важи и за увеличаването на трудовите възнаграждения, което се забавя от 11.8% за 2017 година, до прогнози за 7.6% и 6.5% за 2018 и 2019 година.

Инфлацията се стабилизира на прогнозни нива от 2.9% за 2018 и 2.8% за 2019 година.

Само преди две години именно износът беше основният двигател за растеж на икономиката. Отрицателните стойности за 2018 година се обясняват със съществено намаляване на обема на сделките с Турция и Русия. Износът към южната ни съседка се е свил с около една четвърт спрямо 2017 година заради фискалната криза там, а към Русия се е стопил наполовина заради промени произтичащи от икономическите санкции, наложени от САЩ.

"Динамиката на търговските отношения води и до засилено търсене на застраховки на кредитния риск. Все повече компании осъзнават необходимостта не просто да гарантират вземанията си, но и да проверят предварително партньорите си особено в държавите с повишен икономически риск. Като партньор ние можем да помогнем и с това, тъй като Euler Hermes разполага с най-голямата база данни с досиета на компании в света", обясни Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

От компанията предвиждат ръст на инвестициите от 7.7%, което определят като положителна индикация за възстановяване и усвояване на европейските фондове. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във