Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ръстът на кредитите надхвърля здравословните нива

Само за една година броят на отпуснатите ипотечни кредити е нараснал с близо 20%, което е далеч от здравословните показатели, заяви председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов. Над здравословния таван е и ръстът на потребителските кредити, отчете банкерът. Той отчете, че потребителското кредитиране нараства с около 20% за година ,а ипотечното - с 14 на сто. Това по думите му е най-големия растеж за последните десет години.

Андронов заяви, че здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ. 

"Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред", каза още пред БНТ Петър Андронов. 

Според него основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж. 

По повод кандидатурата на страната ни за ERM II ("чакалнята на еврозоната" - бел.ред) и Европейския банков съюз банкерът заяви, че е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Председателят на Банковата асоциация обаче подчерта, че банките приветстват членството на страната както в единния валутен механизъм, така и в Банковия съюз.

"Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата", обобщи главният изпълнителен директор на Обединена българска банка.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във