Банкеръ Daily

Божидар Данев:

Ръстът на икономиката ще е по-висок от предвиденото

Пазарните условия са чудесни в момента в страната. Ние очакваме значително по-висок ръст от това, което политиците говорят. Това заяви председателят на на Българската стопанска камара/БСК/ Божидар Данев пред БНР.

"Предвиденият ръст за следващата година е твърде скромен – 0,8%, а само за 9-месечието в момента имаме ръст от 1,6% от БВП. Потреблението е силно разширено, т.е. ние стъпваме на едва движеща се икономика и трябва да запазим тази скорост. Изведнъж искаме тази скорост да бъде срутена и да стигнем до 0,8%", каза Данев, коментирайки предложението за увеличаване на минималната работна заплата.

"Това, което нас ни безпокои, е, че предвиденият бюджет не е бюджет на реформи. Това, което ни обещаха с програмната си декларация както парламентарното мнозинство, така и правителството. Особено ни безпокои тази консервативност за бюджетните прогнози през 2016–2017 година. Ако първата година не станат реформите, обикновено практиката показва, че правителствата нямат смелост след това да проведат тези реформи. А това не е бюджет на реформите", заяви още председателят на БСК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във