Банкеръ Daily

Финансов дневник

Ръст на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС през ноември 2017 г.

Продажбите на дребно в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) отбелязаха ръст през ноември 2017 година, показват данни на Евростат.

Търговията на дребно в еврозоната се увеличи през ноември с 1,5% на месечна база след спад с 1,1% през октомври. Това представлява най-голям месечен ръст на продажбите на дребно от октомври 2016 година насам.

На годишна база растежът на търговията на дребно в еврозоната се ускори през ноември до 2,8% от 0,2% през октомври, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за повишение с 2,4 на сто.

Подобряването на търговията на дребно на месечна база се дължи на ръст с 2,3% при продажбите на нехранителни стоки, като най- голямо увеличение с 5,9% отбелязват продажбите на текстил, дрехи и обувни принадлежности. В същото време продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличават с 1,2%, докато тези на автомобилни горива - с 0,3 на сто.   

Основен генератор на по-добрият растеж при търговията на дребно на годишна база е повишението с 4,1% на продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха с 1,6%, а тези на автомобилно гориво - с едва 0,2 на сто.

Продажбите на дребно в ЕС нараснаха през ноември с 1,5% спрямо октомври, когато се свиха с 0,6%, а на годишна база се увеличиха с 2,7%, след повишение с едва 0,6% месец по-рано.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България нарастват през ноември 2017 година с 0,3% на месечна база, след повишение с 0,6% през октомври, като в рамките на ЕС с по-слаби данни е единствено Естония, където продажбите на дребно се свиха през ноември с 0,2 на сто. Растежът на продажбите на дребно в нашата страна на годишна база се ускори през ноември 2017 година до 3,9% от 3,8% през октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във