Банкеръ Weekly

Финансов дневник

РУСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ - ПРОКЛЯТИЕТО НА КРЕДИТНА БАНКА

РОСЕКСИМБАНК ПРОДАДЕ ЦЕННИТЕ КНИЖА НА ИРЛАНДСКАТА ФИРМА ГРАМЪРСИ

Докосването до руските облигации (RUS PRIN) на Кредитна банка носи нещастие. Който е понечил да се доближи до тях неминуемо си навлича неприятности. Покупката на облигациите (общият им номинал е 31.9 млн. щ. долара) в средата на 1998 г. бе основната причина банката да фалира през януари 1999 година. Въпреки, че още в средата на 1998 г. Русия бе обявила мораториум по външния си дълг Кредитна банка бе купила облигациите от Ем Джи Файнанс - лондонската фирма на Мултигруп, като плати за тях 19 млн. щ. долара, а по това време те не струваха повече от 2.55 млн. щ. долара. По този начин групировката на Илия Павлов изнесе 19 млн. щ. долара от колабиращата си българска банка и ги складира на сигурно място в лондонската си финансова структура.


Продажбата на руските ценни книжа - през август 2000 г. пък донесе главоболия на синдиците на Кредитна банка Павел Павлов и Господин Кузманов. Те обявиха продажбата им на търг на 21 юли 2000 г. като оферти можеха да се подават до 21 август на обяд.


Вестник Банкеръ писа за търга в броя си, който излезе на 19 август, но много от заинтересованите да участват в него, започнаха да звънят в редакцията едва на 21 август вечерта, когато всичко бе приключило.


До обявения краен срок оферта за облигациите подаде само председателстваната от Емил Кюлев РОСЕКСИМБАНК, която предложи 7.16 млн. щ. долара (80.5% от първоначално обявената цена, което е позволено от закона). Синдиците Павлов и Кузманов предлагат на съда да обяви банката Кюлев за победител в търга. Съдът изчаква да премине седемдневния срок за подаване на жалби и тъй като подобни не постъпват, а РОСЕКСИМБАНК плаща обещаната цена. Тогава сия Светлин Михайлов издава възлагателно постановление за прехвърляне на облигациите. РОСЕКСИМБАНК ги получава на 1 септември и по думите на Кюлев още същия ден ги продава на базираната в Ирландия фирма Грамърси. По това време цената на пакета руски облигации е около 11.17 млн. лева. Проблемът е че според сключеното споразумение с Русия и чуждестранните й длъжници въпросните ценни книжа се преоформят в тридесетгодишни евробонове като за облигации например за 1 млн. щ. долара се получават десет и тридесет годишни евробонове с общ номинал от 730 хил. щ. долара. Цената на новите ценни книжа е около 40 цента за долар. При това положение от сделката РОСЕКСИМБАНК би трябвало да спечели от сделката с руските ценни книжа около 2.15 млн. щ. долара. Според финансисти запознати с операцията печалбата й обаче е по-малка от 1.5 млн. щ. долара, тъй като банката предварително е договорила продажната цена с Грамърси.


Сделката с облигациите на Кредитна банка щеше да мине мирно и тихо, ако руските ценни книги не

възбуждат различни бизнеинтереси

Веднага след като стана ясно, че РОСЕКСИМБАНК е взела облигациите сред финансовите среди тръгнаха слухове, че сделката е неизгодна. На медиите бе подхвърлена сламката, че идеята за търга е лично на Богомил Бонев. Твърди се че синдикът Павел Павлов - бивш зам.-директор на НСБОП е негов човек, а едва ли за някой е тайна, че Кюлев и Бонев поддържат приятелски взаимоотношения.


В средата на октомври 2000 г. Върховната касационна прокуратура нареди на Специализираната Следствена Служба да извърши проверка на обстоятелствата при провеждането търга, на който облигациите са купени от РОСЕКСИМБАНК. Проверката е наредена вследствие на жалби на Владимир Георгиев - изпълнителен директор на Стопанска и Инвестиционна банка, на синдика на БАЛКАНБАНК, Валентин Георгиев и на управителя на Енергия 94 Ангел Марчев. Всички те са се представили като кредитори на фалиралата банка на Мулти и смятат, че при провеждането на търга са допуснати нарушения и първоначално обявената цена от 8.9 млн. щ. долара е занижена от оценителя Зоя Петрова с около 1 млн. щ. долара.


Стопанска и инвестиционна банка има да си взема от Кредитна банка над 18 млн. лв. Явно Георгиев полага доста усилия, за да извади тези пари. В компанията на недоволните бе и

синдика на БАЛКАНБАНК Валентин Георгиев

В жалбата си до съда, от 5 септември 2000 г. той пише, че Кредитна банка дължи на управляваната от него фалирала институция над 7 млн. щ. долара. Георгиев е забравил обаче да уточни, че посочения от него дълг не фигурира в списъка на приетите от синдиците на Кредитна банка вземания. В момента Георгиев спори в съда с колегите си от Мулти-банката за въпросните 7 млн. щ. долара. Близо два месеца по-късно синдика на БАЛКАНБАНК е преосмислил своята позиция и в края на октомври той изтегли жалбата си срещу продажбата на руските облигации.

Енергия 94 АД

пък е фирма създадена през 1994 г. от Мултигруп. Нейни първи управители са президентът на групировката Илия Павлов, заместникът му Стоян Денчев и един от най-доверените му хора Николай Вълканов.


Павлов и Кузманов притискат фирмите на Мултигруп, които са длъжници на фалиралата институция. Те изпращат писмо до Арес АД за доброволно връщане на дълга й от 1.9 млн. нови лева. Ако петролната фирма на Мулти не погаси въпросната сума Павлов и Кузманов ще предпримат правни действия за осребряване на обезпечението - ипотека върху бензиностанцията край Горни Богров и терена върху, който е построен параклиса Св. Илия. Синдиците вече са извадили

изпълнителен лист

срещу друга фирма на групировката - Клипер АД, който дължи на банката около 332.7 хил. нови лева и е обезпечил дълга с особен залог на двайсетина ремаркета.


Мултиликон ООД, срещу което Кузманов и Павлов също водят дела пък има да връща на затворената банка над 1.11 млн. нови лева, а кожарската фабрика Приста - около 191.8 хил. нови лева. Това са все фирми, които са под прекия контрол на Мултигруп или гравитират към нея. В числото на тези длъжници влиза и Балканска банка Скопие, чийто председател на Управителния съвет е самият Илия Павлов. Въпросната институция дължи на фалиралата кредитна институция 897 хил. г. марки и ако не ги върне Павлов и Кузманов могат да й създадат сериозни проблеми. Но за да предотвратят подобен развой на събитията сега от Мулти атакуват синдиците заради търга. Идеята очевидно е поне частично да объркат плановете им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във