Банкеръ Daily

Финансов дневник

Руските банки ще оценяват новите заемоискатели по кредитните истории на техните роднини

Руското Бюро за кредитни истории (БКИ) "Еквифакс" е разработило нова методология за оценка качеството на кредитополучателите въз основа на анализ на кредитните истории на техни близки, съобщава ТАСС. "Методиката вече е създадена, внедрена е от нашите анализатори и ИТ специалисти и е готова за провеждане на оперативни тестове. Тяхната цел е да се даде възможност на кредиторите да извършат независима оценка на отпусканите кредити", се казва в съобщението.

От Еквитакс отбелязват, че използвайки този модел, бюрото може да оценява риска от бъдещо неизпълнение на поетите от кредитополучателите задължения съобразно кредитната история на близките им хора. В модела се взимат предвид данните за поръчителите и за лицата, които ще ползват пари от дадено финансиране и които клиентът на банките е посочил в искането си за заем. Най-голям интерес към модела проявяват онези финансови организации, които работят с нови сегменти от клиенти. „За някои банки, проявили интерес към модела, делът на новите клиенти без кредитна история надвишава 30%“, отбелязват от БКИ.

Разработеният модел, според Еквитакс, е ефективен за оценка на клиенти, които преди това не са ползвали банкови заеми или броят им е бил съвсем незначителен, което не позволява на трезорите да приемат информирано решение дали да отпуснат търсенето финансиране. Моделът дава възможност на кредиторите да работят с нови клиентски сегменти, а клиентите могат да бъдат кредитирани с по-ниска ставка, казаха от БКИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във